Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE

ŠTO DA NE KAŽEM – ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE

0

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za juče otkazan, „jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom“, ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.

„Što se tiče sastanaka u Briselu, znate da smo na početku mandata donosili važne odluke za ulazak u proces dijaloga. Što se tiče Zajednice, znate naš stav. Znate naš stav, ta tema nije otvorena, jer je zaključena potpisivanjem sporazuma 2013. godine i ratifikovana u Skupštini Kosova. Dakle, kao takvoj, o Zajednici se ne razgovara, postoje i druge teme za raspravu“, rekao je Hoti na konferenciji za medije nakon sednice vlade.

Naveo je da će da se zalaže da se proces dijaloga kreće napred.

„Ako iz nekog razloga ne može da ide napred, to neće biti zato što vlada Kosova nije spremna, već zbog Vlade Srbije, države Srbije, koja nije spremna da krene ka konačnom sporazumu“, tvrdi Hoti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da „Avdulah Hoti može da laže javnost koliko hoće, ali neće pobeći od stvaranja Zajednice srpskih opština“.

Marko Đurić naglašava da Hoti na sastancima u Briselu peva drugu pesmu, i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju.

“Peva drugu pesmu” – kaže Đurić. Pa, naravno, da peva drugu pesmu. Jel on lud da peva nešto, što nečije uši ne žele da čuju. Peva čovek po narudžbini, kako bi izvukao vajdu za sebe. I nije on jedini koji peva ko kafanska pevačica. Svi pregovarači iz Prištine su odvajkada to činili. Nisu ih prozreli, ili su pak u dosluhu sa onima, kojima pevaju ‘ e, to već ne znam. Ali znam da ostaju pevači I da I dalje nesmetano nastupaju u svim pregovorima.

„Bio je zahtev i u Beloj kući i na sastancima koje smo ovde imali, u znak poštovanja zbog direktne posvećenosti američkog predsednika, da se zove jezero Gazivode zoveTramp. To je to“, rekao je Hoti junačeći se pred svojim medijima I razbacujući se argumentima predškolaca, kako bi odbranio nespremnost Prištine da sprovodi svoje obaveze. I da zataška brojne zahteve međunarodne zajednice, uključujući I tog njegovog Trampa da treba hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja.

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM se navodi da je Hoti dužan da albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u „dijalogu o uzajamnom priznanju“, a da bi normalizacije odnosa moglo biti strane u dijalogu moraju da pokažu što više kredibilnosti a što manje verolomnosti.

„Pred Srbima i Albancima, ako ćemo da živimo u trajnom miru, treba da bude period jačanja saradnje, i to nema nikakve veze sa Hotijevim snovima o „uzajamnom priznanju“, ali ima i te kako veze sa time kako Priština poštuje dogovore i postupa prema Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji“, zaključeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Hoti se, naravno, pravi lud pokušavajući da istera svoje. I samim tim zaustavlja i odlaže dijalog, a što je najgore to može da čini unedogled. Ukoliko neko ne udari pesnicom o sto i kaže DOSTA, promašio si temu – pa ili pišeš ponovo, ili si izbačen iz igre. A to nije moguće, budući da dijalog podrazumeva dve strane. Iako je u svim dosadašnjim učestvovala samo jedna – Srpska.

“Srbija je spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali je za „tango potrebno dvoje“ – rekao je krajem protekle sedmice predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Za razliku od njih, ne mogu da se igram igara okrivljavanja. Nešto mora da se promeni u društvu u Prištini, da razumeju da samo kompromisno rešenje jeste rešenje i da se neće dogoditi da neko uzme čekić i lupi mene u glavu ili Srbiju, pa će onda Srbija da prizna nezavisnost“, rekao je on.

To lupanje čekićem u glavu izgleda da Priština svim srcem priželjkuje. Navikla na tetošenje od strane međunarodne zajednice, posebno Amerike misli da će lukavstvima i udvroništvom da završi započetu igru, sebi u korist, razume se.

A dokle to udvorništvo ide, govori i činjenica da je Priština predložila da se jezero Gazivode zove Tramp. Sakloni me bože I daleko bilo.

29.septembar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde