Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – SVE JE MOGLO DRUGAČIJE

ŠTO DA NE KAŽEM – SVE JE MOGLO DRUGAČIJE

0
Rusija Srbija Ukrajina

Rat u Ukrajini postaje veoma ozbiljna stvar. I što je ozbiljniji, mi manje na njega obraćamo pažnju. Srodili smo se nekako s tim, pa više i ne razmišljamo. Uostalom to je negde tamo daleko, pa šta nas briga. Ko što nikoga nije bilo briga kada je nas NATO bombardovao. Gine tamo neki narod, pa Bože moj. Ne ginemo mi. Uostalom taj narod je verovatno zaslužio da ga bombarduju. Nit koga briga za žrtve, još manje za pravdu. Tako je i sa Ukrajinom, iako Ukrajina nije Srbija. Velike su sile u pitanju, krupni interesi i opasna situacija u kojoj za jedan minut može da odluči ono crveno dugme. A u priči su, na žalost, mnogi bolesni umovi, te im crveno dugme dođe kao izazov. Zato što upravo oni, koji prave zamešateljstvo u čitavom svetu, mogu da ga iskoriste i naprave haos na planeti. Ne u Ukrajini, na planeti.

Pre par dana Putin ugasio svetlo. Može mu se. Više od 300 naselja u pet ukrajinskih regiona i dalje je bez struje, saopštava državna služba za vanredne situacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je na hitnoj sedniici ruskog Saveta bezbednosti da je nanet masovni udar „preciznim oružjem dugog dometa“ na ukrajinske energetske, vojne komande i komunikacione objekte. Objasnio je da je ukrajinska Vlada dugo koristila „terorističke taktike, kao što su pokušaji dizanja u vazduh dela gasovoda Turski tok, udari koji se nanose na HE Zaporožje i tri teroristička napada na HE Kursk“. Lepo čovek kaže i upozorio je Kijev na vreme.

Kome je saopštio? Zelenskom koji još uvek boravi u vrtiću i ponaša se ko nedoraslo dete, koje se igra u pesku. A usput kuka, zapomaže i tužaka. I razume se moli svog taticu u Americi da mu pošalje još oružja, kako bi mogao da se „igra“ sa Putinom. U životu nismo bili svedoci besmislenijoj i glupljoj situaciji u kojoj možemo svi da nadrljamo ko žuti.

Manimo Amerikance, njima je rat prirodna stvar. Oni mnogo vole ratove, ali ne u svojoj kući. Ovog puta su se malo zaigrali, jer su naišli, ne na miša, nego na lava. I dobro bi bilo kada bi ih lav

konačno progutao, nego progutaće usput i mnoge druge ni krive ni dužne.

Uvođenjem sankcija Rusiji, samo su lava razgoropadili. A bumerang je već krenuo nazad, samo da lupi u glavu. Američki državni dug prvi put u istoriji premašio 31 bilion dolara, i približio se ograničenju od 31,4 biliona, koje je odredio Američki kongres, saopštilo je američko ministarstvo finansija. Ma nek si krše glavu, što bi rekli stari, nego što u propast povedoše i Evropu. Bolje rečeno – što Evropa pristade da sledi one, koji srljaju u propast?

Evropa je poslednjih dana kao bure baruta. Gore prestonice starog kontinenta, a zašto? Zbog nekoga, koga je Kolumbo greškom otkrio.

Hiljade ljudi okupilo se u subotu na Vaclavskom trgu u Pragu, u znak protesta zbog ogromnih troškova života i pada životnog standarda.

Najteža pozicija u Evropskoj uniji bez ikakve sumnje je u Nemačkoj, čija se privreda godinama unazad u najvećoj meri oslanjala na ruske energente. „Hoću ruski gas i naftu“, uzvikuju demonstranti u Berlinu.

Masovne demonstracije su prethodnih dana održane i u Beču. “Cene dole”, parola je demonstranata, koji su digli glas zbog inflacije.

I Francuska prestonica Pariz u subotu je bila domaćin velikog protesta protiv predsednika Emanuela Makrona i zvanične politije Jelisejske palate prema NATO paktu.

Demonstranti su osudili „huškanje NATO-a“, kao i ekonomski „poremećaj“ i „energetska i zdravstvena ograničenja“, povezana sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Stari kontinent je sam sebi opalio metak u glavu i sad može samo da čeka. Sam je kriv zbog svoje nepromišljene politike, a sve je moglo da bude drugačije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde