Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – SVEGA I SVAČEGA JE BILO NA VIDOVDAN

ŠTO DA NE KAŽEM – SVEGA I SVAČEGA JE BILO NA VIDOVDAN

0
Vidovdan

Juče je bio Vidovdan. Iako je Srpska pravoslavna crkva Vidovdan počela da obeležava tek u 19. veku, ovaj praznik ima duboko ukorenjenu tradiciju u srpskom narodu. Još od Kosovske bitke naovamo, ne postoji mnogo praznika koji imaju veću simboliku na našem podneblju.

Baš toga dana, na veliki praznik, 2001 godine bivsi predsednik Slobodan Milošević izručen je Hagu. Istim helikopterom kojim je išao na Gazimestan. Posle dugih pregovora, bivši predsednik Slobodan Milošević našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenom samo jednim mercedesom.

„Znate li da je danas Vidovdan, Srbi“, zapitao je. Srbi mu nisu odgovorili.

Funkcionerka Socijalisticke partije Slavica Đukic Dejanović kaže: „Doživela sam to kao najveću sramotu, da sa kesom na glavi bude isporučen. Znam da sam ga pitala zašto se ne skloni negde, bilo je prijatelja koji su mu nudili pomoć… Govorio je da neće da ode od svog naroda“.

Ona navodi i da je u vili „Mir“ nestalo struje i vode, da se Milošević „brijao kiselom vodom“, kao i da je „hteo je da pristojan ode u zatvor“.

Aktuelni aktivista SNS Siniša Vučinić kaže da su oko vile „Mir“ bile „narodne straže“, kao i da je imao u svojoj glavi scenario da ispred skupi 100.000 ljudi i „onda niko ništa ne bi mogao“.

„Legija je bio tu, plakao je, plakao kao malo dete, tražio je da mu se sipa rakija… Tražio sam od Slobodana Miloševića da Čedomira Jovanovića držimo kao taoca. Jovanović je počeo da plače: „Nemojte, gospodine predsedniče, nemojte to dozvoliti..“, kaže Vučinić.

I dok se ozloglašeni Slobodan Milošević brijao kiselom vodom da neuredan ne ode u Hag, Čedomir Jovanović, izručilac, je plakao i molio gospodina predsednika, da ga ne uzmu kao taoca.

Svi, koji su Srbi i koji imaju malo razuma u glavi, imali su tada, kao što i danas pri podsećanju na to imaju…..gorčinu u sebi i muku u želucu od nepravde učinjene tom prilikom Miloševiću. I tada, a i danas neki u Srbiji ga vole, neki drugi mrze iz dna duše…….ali Vidovdansko hapšenje tadašnjeg predsednika nema, ili barem ne bi trebalo da ima veze sa ljubavlju i mržnjom. Ima veze sa nama kao ljudima, sa onim što smo bili, a što u velikoj meri jesmo i danas……ne poštujući svoje, a ljubeći tuđe, ne misleći na pravdu, već na interese nečije, koji su ponajmanje naši i, na žalost, prodavajući sebe i svoje za šaku dolara. Prodavci su mislili da će postati veliki trgovci, pa se prevarili. Bili su samo marionete u rukama moćnika, koji su postigli željeni cilj. A potom su bačeni u đubre, zamenjeni novim marionetama…….i igra se nastavila do dana današnjeg.

Milošević je u Hagu umro, prirodnom ili neprirodnom smrću, možemo samo da nagađamo. Na društvenim mrežama prošle godine pojavila se vest da nije kriv ni po jednoj tačci optužnice. Pojavila se vest i nestala za vrlo kratko vreme. Pomažemo i dalje zdušno u satanizovanju naših ljudi……Miloševića, Karadžića, Mladića, Pavkovića, Lazarervića……….

Vidovdan većina Srba, vezuje za dan kada se odigrala jedna od najvećih bitki za srpski rod, 1389. godine na Kosovu između turske I srpske vojske. SPC ovaj dan slavi kao praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika, a Srbija kao državni praznik od 1889. godine i 500. godišnjice bitke.

Ipak, nije samo bitka na Kosovu obeležila 28.jun. Neki od najznačajnijih istorijskih događaja koji su bili važni za Srbiju, igrom slučaja ili namerno, dogodili su se baš tog datuma.

Jedan od njih je Tajna konvencija iz 1881. godine, dokument potpisan između Kneževine Srbije i Austrougarske monarhije.

Pripadnik Mlade Bosne, Gavrilo Princip, 28. juna 1914. godine, ubio je u Sarajevu austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Bila je to varnica koja je pokrenula najveće razaranje koje je svet do tada video – Prvi svetski rat.

Versajskim sporazumom između Antante i Nemačke na Vidovdan, 28. juna 1919. godine potpisan je mirovni ugovor za zvanični kraj rata.

Prvi ustav ujedinjene južnoslovenske države – Kraljevine SHS donet je 1921. godine, 28. juna. Vidovdanskim ustavom novonastala država proglašena je ustavnom, parlamentarnom i naslednom monarhijom sa dinastijom Karađorđević na čelu.

Ovaj sudbonosni datum pratio je i komunističku vlast nakon Drugog svetskog rata. Na sastanku u Bukureštu Komunistička partija Jugoslavije isključena je iz Informacionog biroa komunističkih partija – Informbiroa.

Na Gazimestanu na Kosovu, 28. juna 1989. godine, obeležena je 600-godišnjica Kosovske bitke. Govor je, tom prilikom, održao tadašnji predsednik Srbije, Slobodan Milošević, koji je upravo na Vidovdan, ali 2001. izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Vidovdan je, za srpski narod, istorijski, a ne religijski praznik.Te je stoga i hapšenje Miloševića i njegovo izručenje Hagu na Vidovdan 2001 godine, istorijsko. A istorija će nam tek odgovoriti na pitanje: Ko je bio Slobodan Milošević. Nezavisno od dnevno političkih intersa i interesa velikih sila, posebno nezavisno od raznoraznih Čedomira Jovanovića, sitnih slugu takvih interesa.

29.Jun

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde