Naslovna Društvo Niš dobio svoje „Vitezove znanja“

Niš dobio svoje „Vitezove znanja“

0

 “Svaki narod ima svoje velike dane i svoje velikane”, kazao je otac Branko Cincarević pozdravljajući goste Vidovdanske akademije koja je sinoć održana u porti Saborne crkve u Nišu, a koja je i ove godine okupila najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Nišavskom okrugu koji su, na ovaj sveti preznik, proglašeni “Vitezovima znanja”.

 

Organizatori akademije su Uprava Sabornog hrama, grad Niš, Komanda Kopnene vojske Srbije i Niška crkveno-pevačka družina “Branko”, a svečanosti su uz mnogobrojne goste prisustvovali i gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima kao i general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske ali i predstavnici Ambasade Bugarske u Beogradu.

“Za nas Srbe Vidovdan je jedan od najvećih praznika.Vidovdanom mi pomeramo granice vremena i spajamo prošlost sa večnošću. Vidovdanom vidimo sve pretke svoje, sve mučenike, sve stradalnike i sve svetitelje. Vidovdanom vidimo i svoju budućnost i otuda danas promovišemo “Vitezove znanja”, đake generacije osnovnih i sradnjih škola”, kazao je otac Cincanrević u ime episkopa niškog Arsenija.

Da sve bude još svečanije na ovaj svečan dan potrudili su se  i Crkveno pevačke družine “Branko” i orkestar Komande Kopnene vojske Srbije, a nastupali su i članovi folklornog društva “Branko” koji radi pri Sabornoj crkvi u Nišu. Ovogodišnji besednik bio je Aleksandar Đorđević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

“Kosovski boj  je vododelnica srpke istorije. Istorija čovečanstva se sagleda prema tome da li je nešto bilo pre Hrista ili posle  Hrista, a mi Srbi, slobodmo možemo reći, da istoriju posmatramo pre Kosova i posle Kosova”, kazao je profesor dr Aleksandar Đorđević u svojoj besedi.

Gostima u porti Saborne crkve predstavljeni  su i najbolji učenici osnovnih i srednjih škola koji su promovisani u “Vitezove znanja”.

“Ova deca su ponos i ukras našeg carskog grada. Oni su junaci i vitezovi ovog i budućeg vremena. Duboko sam ubeđen da ulaganjem u obrazovanje čuvamo i uspomenu na junake i vitezove, na slavnu srpsku istoriju i na taj način  dajemo najbolji doprinos učvršćivanju i stvaranju temelja buduće ponosne, moćnije i razvijenije majke Srbije”, istako je gradonačelnik Darko Bulatović obračajući se mladim “Vitezovima znanja”.

Ana Đokić je đak generacije OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

“Nagrada mi puno znači. To je podstrek da nastavim dalje da radim kao do sada. Upisaću Gimnaziju “Svetozar Marković” jezički smer. Na završnom ispitu imam preko 102 poena jer sam se takmičila iz književnostu. Na Književnoj olimpijadi osvijala sam  drugo mesto”, kaže Ana.

Katarina Stojković je đak generacije Srednje mašinske škole. Već ima diplomu za tehničara optike ali je odlučila da nastavi dalje. Upisala je Filozofski fakultet, departman za srbistiku.

“Primljena sam, na budžetu sam i presrećna sam zbog toga. Trudiću se da opravdam poverenje koje sam stekla u srednjoj školi i ovo laskavi zvanje koje sam sada ponela kao “Vitez znanja”. Volim srpski jezik i književnost i zato sam se odlučila za te studije. Puno lepih vesti sam dobila na ovaj sveti dan, na Vidovdan”, kaže Katarina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde