Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – VRAĆANJE IMOVINE – MALO SUTRA

ŠTO da ne KAŽEM – VRAĆANJE IMOVINE – MALO SUTRA

0
Real estate.

Gradski Portal 018 – 12.12.2018

Početkom 2019. godine Srbija bi trebalo da dobije Zakon o poreklu imovine, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je izrada nacrta ovog zakona pri kraju. Na zakonskom tekstu zajedno rade stručnjaci iz Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije.

Cilj je da se napravi zakon koji se može sprovesti, koji daje mogućnost da se utvrdi poreklo imovine, ali i da se izbegnu zloupotrebe.

Ovo je već treći put da se donosi zakon koji se odnosi na one koji su se obogatili preko noći, a da se za veliki deo imetka ne zna tačno odakle je došao . Prva dva pokušaja države su završila neslavno, kako ce treci….živi bili pa videli. Čak i ako dobijemo, kakav takav Zakon, sledi onaj najteži – finalni deo posla. Da bi se oni, koji su nezakonito stekli imovinu, našli pred licem pravde i vratili ono što su nezakonito stekli, potrebno je dobro i efikasno pravosuđe .

Naš najveći problem u ovoj, ali i svim drugim oblastima, je praksa. Teorijski smo potkovani do neba I nazad – u praksi…..nema većih dundstera od nas. Ne zato što ne znamo, ne zato što smo glupi…..vec zato sto nećemo. Zato sto nam praksa ne odgovara, jer u njoj mnogi – na ovaj ili onaj način – bivaju pogođeni. Ko je lud da se odrekne onoga što ima kad ga je “krvavo stekao”. Ponekad i u bukvalnom smislu. A kad je vec stavio glavu u torbu i “krvavo stekao” ono što ima – onda ce to što ima i braniti. Kako? Pa novcem, kako drugačije. Platiće da bude zaštićen. Dobro njemu, dobro onome kome plaća.

Država, možda i hoće nešto da učini – hoće, ali nema mehanizme. Sve je u našim glavama, a u glavama ne može da nam napravi red. Nema više časti, poštenja i odricanja zarad poštenja. Svi bi da budu bogati. I svi da imaju. Šansu da stignu do bogatstva koristiće svi, kojima se prilika pruzi. I tako u krug. Nema kraja ni početka.

Zakon o poreklu imovine, kažete? Zakonom, sigurno, nećemo isterati pravdu. Kao što nismo ni do sada mogli. Samo “plašimo mečku rešetom”, ništa drugo. Jer – para vrti gde burgija neće. Kod nas, bogami, vrti u dve smene.

Zato imamo gomilu skorojevica , punih para ……..i onih drugih čiji su džepovi ispražnjeni, jer se „nisu snašli”. Svakom prema zaslugama, odnosno prema burgiji.

12.decembar


POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde