Naslovna ŠTO da ne KAŽEM Što da ne kažem – Bombardovanje sveta istinom

Što da ne kažem – Bombardovanje sveta istinom

0

Žan Kristof Bison, zamenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu o Srbima na KiM na deset strana naslovljenu „Srpski duh otpora“, na meti je kritika. Osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon je rekao da su se njih dvojica susreli sa pretnjama i osudama „proalbanskih francuskih novinara“.

Bison je na Tviteru podelio tekst još jednog francuskog magazina koji je pisao o Kosmetu uz poruku onima kojima se nije dopala reportaža o Srbima na KiM u Figarou.

„Svima onima kojima smeta reportaža o drami Srba na KiM u Figarou poručujem – nastavićemo da radimo svoj posao. Sudeći prema čitanosti magazina Marjanel nedelju dana kasnije, nismo sami“, napisao je on na Tviteru.

„Marjanel“ je objavio tekst pod naslovom „Kosovski rat: 20 godina kasnije, etnička zagonetka ostaje“.

Uvek postoji neko, ko probije led istine. U ovom slučaju to je bio Arno Gujon, francuski humanitarac koji je postao Srbin, i koji je pronasao slične sebi, a ti slični njemu pronaći će nove slične sebi ljude koji će ih slediti……Ništa nije izgubljeno, dok postoje dobri ljudi. Njih treba samo probuditi , otvoriti im oči……a kada klupko počne da se odmotava nestaće sve laži, kao mehur od sapunice. Potrebno je samo strpljenje, a mi baš to što je najpotrebnije, nemamo.

Pokrenula se i Amerika. Stejt department objavio izveštaj o slobodi veroispovesti na Kosovu i Metohiji za 2018. godinu.

Nepoštovanja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, diskriminacija vernih muslimana pri zapošljavanju i

oslobađanje optužbi imama osumnjičenih za raspirivanje verske i etničke mržnje…… neke su od tema koje su se našle u izveštaju Stejt departmenta. U ovogodišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama, manastir Visoki Dečani i generalno položaj SPC opisuju se kroz konkretne primere kršenja zakona, ali i onemogućavanje sprovođenja verskih obreda.

U izveštaju se navodi nepoštovanje odluke kosovskog Ustavnog suda o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24 ha zemljišta u istoimenoj opštini uz navode da vlada Kosova nije preispitala odgovornost gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja, zbog nesprovođenja ove odluke.

Za razliku od Srpske pravoslavne crkve koja ima brojne probleme pri dokazivanju vlasništva, Katoličkoj crkvi je potvrđeno vlasništvo nad zemljom u okolini katedrale Majke Tereze koju je potraživala opština Priština. Osnovni sud u Prištini, a potom i Apelacioni sud, potvrdili su vlasništvo Katoličke crkve nad 7.500 kvadratnih metara zemlje.

To, I još mnogo drugih zaboravljenih istina stoji u ovogodišnjem izveštaju Stejt departmenta.

A život beleži I bezbroj pojedinačnih slučajeva. Mladi i veoma talentovani fotograf Nikola Rabajn iz Nemačke, koji živi i radi u Frankfurtu, kroz svoje fotografije pokušava celom svetu da pokaže ožiljke rata na prostorima bivše Jugoslavije i Srbije, koja je inače rodna zemlja njegove majke.

Nikola je boravio i u Nišu gde je razgovarao i fotografisao porodice čija su deca povređena od kasetnih bombi koje su bacane na Niš tokom bombardovanja. Nakon Niša Nikola je otišao i u Pirot, u rodni grad njegove majke, a potom i u Kosovsku Mitrovicu.

Sve je više ovakvih vesti u medijima, o kojima treba govoriti, širiti ih, vezivati se za njih. Mediji, svi mediji uključujući i naše, napravili su od Srbije krivca i svet nas je tako i prihvatio. Ne uvek sa lošom namerom ( mada uglavnom da) , ponavljajući vesti u kojima se Srbija satanizuje, napravili smo monstruma od zemlje, kojeg s prezirom posmatra čitav svet. Sami smo sebi najveći neprijatelji. A potom oni, koji govore laži o nama i koji imaju pogodno tle da priču neistinama nadograde, i učine je kompletnom. Odlično znamo da sto puta izgovorena laž postaje na kraju istina, a svejedno lažima dajemo prednost u svim medijima.

Što ne bismo okrenuli ćurak i na stvari gledali malo drugačije? Što ne bismo poklonili malo više (i najviše) pažnje svim ovim ljudima koji govore istinu o nama? Što im ne bismo pomogli da nas svojim istinama izvuku iz laži? I što ne bismo zaobišli sve svetske i ove nadobudne naše koji bestidno lažu ne poznavajući istinu, ili pak lažu iz nekog interesa i lažu zbog para? Što ih ne bismo gurnuli u mračni ćošak i zaboravili? Ništa loše, u novinarskom smislu, nećemo učiniti – samo ćemo zlo skloniti od očiju javnosti i sprečiti ga da se širi kao zarazna bolest među ljude koji ga, svojim nekritičkim mišljenjem, prihvataju bez rezerve.

Svet je nas bombardovao bombama, a što mi svet ne bismo istinom? Njihovo bombardovanje platili smo životima i mukom u kojoj smo, a njima samo treba da naplatimo laž.

26.Jun

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde