Naslovna Kultura Jak pljusak nije omeo koncert virtouza na violini Nemanje Radulovića

Jak pljusak nije omeo koncert virtouza na violini Nemanje Radulovića

0

Najmanje pet hiljada ljudi doživelo je sinoć magiju koju su nam preneli izvanredni, haizmatični Nemanja Radulović i njegov orkestar  Double Sens. Bilo je to divno vece ispunjeno prelepim emocijama, energijom i ljubavlju koje ni pljusak  nije uspeo prekinuti.

Virtuoz na violini pokazao  koliko voli svoj rodni grad i sugrađane. Koncert je započeo “Niškom Banjom” i izazvao buran aplauz. Aplauzi za aplauzom, kako su se nizale numere koje je izvodio.

„Dugo godina već nisam imao ovakvu tremu,“  rečanica je kojom se Nemanja Radulović obratio publici a potom je svirao onako kako samo on ume, podižući atmosferu do usijanja koja se prekida samo salvama aplauza i uzvicima oduševljene publike.

Primetivši da telefoni “rade” snimajući njegov koncert obratio se svojim Nišlijama rečima “Želim da imate uspomenu sa ovog koncerta. Uspomena je i da svi zajedno doživimo nešto specijalno a to je slušanjem muzike sada. Ako je slušate kasnije, to neće biti isto. Ostavite telefone jer želim da vidim vaš izraz lica. Znam da želite da imate uspomenu na ovo veče, ali nosite uspomene u srcu a ne u telefonu“, rekao je Nemanja Radulović.

Smenjivale su popularne i klasične kompozicije, muzika iz filmova… za svačiji ukus ponešto.

Sedelo se na 3000 sedišta, stepenicama, ogradama Tvrđave. Sve je bilo prepuno i svi su disali u istom ritmu – muzike koja je izvođena sa bine Letnje Pozornice u Tvrđavi. A onda, nasred koncerta, pljusak. Zavesa od kiše između pozornice i publike ali razdvajajući ih. Oni retki koji imaju kišovrane, bar na kratko su zaštitili svoje glave, ali ni to im nije vredelo. Kiša ne posustaje, ali ni muzičari, ni gledaoci. Svi su pokisli do gole kože. I niko ne mrda sa svoj mesta. Koncert i dalje traje.

Nemanja Radulović je posle četiri godine ponovo u Nišu i vredi pokisnuti da bi ga slušali.

Kiša je omela samo jedan deo koncerta. Iako spremna, i izašla na binu, nije nastupila Tamara Aleksić koja je trebala da na pozornici odglumi Šeherezadu. Kiša  je nakvasila kablove i  muzičari ostaju bez ozvučenja. Nemanja se izvinjava publici, kaže da zbog sigurnosti ovaj deo progama izostaje, obećava Nišlijama “Vratićemo se da izvedemo Šeherezadu” .

U jednom trenutku kaže “ Ajde da sviramo Čardaš, možda će kiša prestati.“  Vreme se i smirilo, kapi su se proredile, taman dovoljno da ovi maestralni muzičari završe koncert i po ko zna koji put te večeri, oduševe hrabru publiku!

Nemanja koncert završava sa tri bisa.

Kapije Letnje pozornice u Tvrđavi bila su otvorena, ulaz besplatan, a svoje mesto u parterima publika je potražila nekoli sati pre koncerta… u 19 sati sve je bilo prepuno, iako je koncert ( u minut tačno) počeo u 21,00.

Nišlije će dugo pamtiti ovaj koncert. Ako nekome nije bilo jasno odkuda toliko ljubavi prema Nemanji Raduloviću, od sinoć im je jasno. To je uzajamna ljubav. Svetski poznati virtuoz na violini, svoja prva znanja i uspehe osvojio je upravo u Nišu. sada živi u Francuskoj.  Tokom svoje karijere svirao je u najvećim koncertnim dvoranama u svetu i osvajao prestižne nagrade i priznanja. Među njima su i „ Jozef Joakim“ u Hanoveru, „Stradivarius“ u Kremoni, 2014. godine je u Francuskoj izabran za najboljeg solo instrumentalistu, a pre dve godine postao je i francuski Vitez umetosti. U svojoj diskografiji ima deset albuma, dok je poslednji, „Bajka“, objavljen 2018. godine.

Sinoćni koncert je organizovan pod pokroviteljstvom grada Niša, a u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš i Niškog kulturnog centra , kao i uz podršku lokalnih institucija (Turističke organizacije Niš, Gradske opštine Medijana, Fakulteta umetnosti u Nišu, Parking servisa i JKP Mediana).

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde