Naslovna Društvo Još 247 kuća i stanova biće energetski efikasnije. Najveće interesovanje za zamenu...

Još 247 kuća i stanova biće energetski efikasnije. Najveće interesovanje za zamenu stolarije

0
Još 247 kuća i stanova biće energetski efikasnije. Najveće interesovanje za zamenu stolarije
Još 247 kuća i stanova biće energetski efikasnije. Najveće interesovanje za zamenu stolarije foto: GP018

Danas je uručeno 247 ugovora o subvenciji za mere energetske sanacije kuća, stanova i zgrada. Domaćinstva su se najviše javljala za zamenu stolarije. Takođe, mogli su da se jave i za sredstva za fasadu, za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela i kolektora za toplu vodu.

Za ovu investiciju u okviru 247 ugovora izdvojeno je oko 110 miliona dinara, od čega je učešće građana oko 70 miliona. Ostatak od oko 40 miliona je pao na teret Ministarstva rudarstva i energetike, u iznosu od 60 posto, a Grad Niš je učestvovao sa 40 posto u tih 40 miliona.

Ivan Pavlović
Ivan Pavlović foto: GP018

„Najčešće su se građani javljali za zamenu stolarije i ukupno je 160 naših sugrađana dobilo sredstva za ovu meru. Zatim slede toplotne pumpe, javilo se oko 15, a za fasade 11 domaćinstva. Bilo je i veliko interesovanje za nabavku solarnih panela i kolektora za pripremu tople vode u domaćinstvima“, naveo je Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Kako je interesovanje građana veliko, potpisan je novi ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Obuhvaćena je i nova mera pomoći, koja će omogućiti finansiranje od 90 posto za socijalno ugrožene porodice.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: GP018

„Mi smo kao Grad konkurisali kod Ministarstva energetike i verujemo da ćemo kao i prethodnih godina imati pomoć države, jer uz one subvencije koje daje država mi takođe dajemo deo sredstava iz budžeta i na taj način pomažemo svima vama. Novina u novom biće mogućnost da za socijalno ugrožene porodice subvencije budu 90 posto“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Neki građani kažu da nikad ne bi mogli sami da zamene stolariju bez ove pomoći. Čak je bilo teško pronaći novac i za oko 60 posto iznosa.

Vojkan Gladić
Vojkan Gladić foto: GP018

„Znači mnogo, manje će struja da se plaća. Stolarija je stara, pa je propala vremenom, tako da će nova značiti. U mom slučaju Grad učestvuje sa 43 posto. Jeste da treba da se doda, ali bolje išta nego ništa. Bez pomoći ne bih mogao sam da platim, čak i za ostatak sam podigao kredit, bez toga bi bila veća rata. Penzioner sam, a računi za struju su čak i leti veliki“, kaže Vojkan Gladić.

Nataša Stoiljković Petrović
Nataša Stoiljković Petrović foto: GP018

Nataša Stoiljković Petrović takođe je dobila pomoć za zamenu stolarije na svom stanu od 45 metara kvadratnih. Ona kaže da očekuje da će se ušteda brzo primetiti i dodaje da je procedura bila jednostavna.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde