Naslovna Društvo Veće interesovanje za preventivne preglede: Zabluda da je sve više dece s...

Veće interesovanje za preventivne preglede: Zabluda da je sve više dece s krivom kičmom zbog sedenja pred računarom

0
UKC Niš
preventivne preglede foto: UKC Niš

Juče su ponovo održani preventivni pregledi u zdravsrvenim ustanovama u celoj Srbiji. Dom zdravlja Niš već duže vreme tokom vikenda sprovodi ovu akciju, a već dve nedelje u ovu akciju je uključen i Univerzitetski klinički centar.

Građani nišu su juče od 9 do 17 sati mogli besplatno i bez zakazivanja da provere svoja pluća, odrade test za proveru hormona štitaste žlezde, provere prostatu specifičnog antigena, a po prvi put, mlađa populacija je mogla da pregleda kičmu i tabane.

„Uglavnom su pacijentu koji su po prvi put javljaju, što je nama i ciljna populacija. Da, ako bolest postoji, u samom početku da sprečimo dalji razvoj. Lakše je baviti se preventivom, nego daljim lečenjem. Svaka dijagnostika urađena na vreme daje nema veće šanse za dobre ishode daljeg lečenja“, poručio dr Vlada Ćosić, pomoćnik generalnog direktora UKC-a za dijagnostičku delatnost.

Prema njegovim rečima u prvih sat i po pregledano je oko 200 građana. Rezultati će biti gotovi u utorak, a ukoliko bude potrebe, određeni pacijenti će biti pozvani na dodatne analize.

„Respiratorno zdravlje je važan deo opšteg zdravlja nacije. Ovo je vrlo važan način da se približimo pacijentima i da rano dijagnostikujemo respiratorne poremećaje. U okviru ovih pregleda građanima mogu biti urađeni rengenografija pluća, proverićemo laboratorijske analize i ono što je vrlo važno, proveravamo plućnu funkciju izvođenjem spirometrije i spirometrijskih testova. Na taj način vrlo brzo saznajemo kako je respiratorno zdravlje i utvrditi da li su dalji pregledi potrebni“, rekao je prof. dr Milan Rančić, rukovodilac Klinike za pulmologiju.

Po prvi put ove nedelje su rađeni i fizikalni pregledi kod dece. Direktor Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju doc. dr Dragan Zlatanović je istakao da je zabluda da je sve više dece s krivom kičmom zbog rančeva ili sedenja pred računarom.

„Podaci o broju deca s krivom kičmom i ravnim tabanima su slični godinama. Generalno skolioza je zastupljena u procentu od dva do šest posto, od toga samo 10 posto njih zahteva lečenje. Ostali procenti zahtevaju praćenje i određene savete. Što se tiče stopala postoji zabluda kod nas, većina stopala ne zahteva nikakvo lečenje. Prosto je dovoljan klinički pregled, koji treba da se potvrdi i da adekvatan savet“, poručio je dr Zlatanović.

U Kliničkom centru pristižu i uzorci za analizu iz niškog Doma zdravlja, kao i iz drugih zdravstvenih ustanova u kojima se sprovode preventivni pregledi, a koje gravitiraju ka UKC-u.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde