Naslovna Niš USVOJEN IZVEŠTAJ O IZVRŠENjU BUDžETA

USVOJEN IZVEŠTAJ O IZVRŠENjU BUDžETA

0

Na 61. sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno je doneto Rešenje o usvajanju Izveštaja o izvršenju budžeta Grada Niša za period januar-septembar 2013. godine.

Kako je obrazložio načelnik Uprave za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Miljan Stevanović, podnošenje izveštaja najmanje dva puta godišnje zakonska je obaveza svake lokalne samouprave. Rešenjima o promeni aproprijacija ukupan obim budžeta Grada Niša za 2013. godinu je uvećan za 13.497.000 dinara i iznosi 10.588.461.000 dinara. U periodu januar-septembar 2013. godine prihodi i primanja budžeta Grada Niša planirani su u iznosu od 5.686.723.000 dinara, a ostvareni su u ukupnom iznosu od 5.564.800.974 dinara, od čega 88.385.803 dinara predstavljaju preneta neutrošena sredstava iz ranijih godina i 102.000.000 su primanja od zaduživanja kod ostalih poverilaca u zemlji u korist nivoa gradova (pozajmica sa KRT-a). Rashodi i izdaci izvršeni su u iznosu od 5.544.188.951 dinar.

Gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić rekao je da je punjenje budžeta na godišnjem nivou između 70% i 72%, a to nameće rešavanje i problema povećavanja prihoda, i kontrole rashoda.

– Sve korisnike budžeta interesuje rashodovna strana, a moraju se potruditi da povećamo prihode Grada. Postoje načini da Grad poveća svoje prihode. Najveći korisnici gradskog budžeta su Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za obrazovanje, omladinu, kulturu i sport i Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu i na njih se potroši oko 80% budžeta Grada, a veliki deo budžeta potroši se i na plate radnika u Gradske urave, rekao je gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić.

On je pojasnio da će ove godine insistirati na održavanju javne rasprave o budžetu, a da se svakodnevno održavaju konsultacije sa načelnicima gradskih uprava na kojima se razgovara o projektovanju budžeta za narednu godinu.

Gradonačelnik Perišić je podvukao da neće dozvoliti veliko zaduživanje gradskog budžeta.

– Neću dozvoliti prenos obaveza u narednu godinu u onoj meri u kojoj to traže uprave i indirektni budžetski korisnici. Neće sve stavke programa i projekata koje su podnosile nadležne uprave biti realizovane, a ono što će tokom ove godine biti realizovano, biće osnova za donošenje budžeta za narednu godinu, koji će biti realnije planiran. Tokom prošle godine nije podignut ni jedan kredit osim kredita za tekuću likvidnost, čija će poslednja rata biti isplaćena decembra meseca. Imali smo ogromne obaveze po osnovu kreditnih zaduženja iz ranijih godina, i to je sa oko 21miliona evra smanjeno na petnaestak miliona. Grad može kreditno da se zaduži, ali isključivo za kapitalne investicije, kakve su izgradnja popovačkog kolektora otpadnih voda ili izgradnja zapadne tribine stadiona, istakao je gradonačelnik Perišić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde