Naslovna Društvo POČINjE NATKRIVANjE MEDIANE

POČINjE NATKRIVANjE MEDIANE

0

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović saopštila je da je obavljen transfer predviđenih sredstava iz Ministarstva kulture i informisanja za projekat prezentacije vile sa peristilom na arheološkom lokalitetu Mediana.

– Sve poslove u vezi sa pribavljanjem dokumentacije, javnih nabavki i početka samih radova već smo obavili i 25. septembra uveden je u posao prvi izvođač radova, koji će izvoditi radove na temelju za samu konstrukciju, a odmah nakon toga će konzorcijum izvođača početi da radi na izgradnji same zaštitne konstrukcije i na pokrivanju vile sa peristilom, rekla je Elena Vasić Petrović.

Ona je istakla da Ministarstvo kulture i informisanja održalo svoje obećanje i podržalo je ovaj projekat sa 120 miliona dinara, koliko je izdvojeno iz budžeta Republike Srbije, tako da su sada ispunjeni svi uslovi za realizaciju ovog projekta.

Dinamika građevinskih radova u narednom periodu biće uslovljena vremenskim prilikama, tako da se u ovom trenutku žuri sa izgradnjom temelja.

– Nadam se da će to biti velika pobeda Mediane i svih nas koji smo godinu dana radili na ovom projektu, istakla je Elena Vasić Petrović.

Kako je pojašnjeno, na realizaciju ovog projekta čekalo se zbog rekonstrukcije Vlade Republike Srbije i zbog toga što se kasnilo sa pribavljanjem dokumentacije, od odobrenja za finansiranje projekta, preko ugovora koji su sklopili Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu i Ministarstva kulture i informisanja, dopunjavanja dokumentacije, do sedmomesečnog čekanja na dobijanje građevinske dozvole.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić pojasnio je da su se u razgovoru sa ministrom kulture Ivanom Tasovcem otklonile sve nedoumice u vezi sa neophodnom dokumentaciojom i procedurom, tako da je uplaćena prva tranša sredstava iz republičkog budžeta i radovi u drugoj fazi, pokrivanje vile sa peristilom, mogu da počnu 7. novembra. Prema ugovoru sa izvođačima radova, izgradnja bi trebalo da bude završena za četiri meseca, ali imajući u vidu da se sa njima počinje na kraju građevinske sezone, očekuje se da će se biti završeni početkom naredne godine, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Izvođač radova u drugoj fazi je konzorcijum tri firme, koje predvodi „Piramida“ iz Sremske Mitrovice. Transfer prve tranše sredstava, u iznosu od 55 miliona dinara, koji se očekivao još od potpisivanja ugovora Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu sa Ministarstvom kulture juna meseca ove godine, obavljen je prošle nedelje, dok se druga tranša očekuje tokom novembra meseca. Inače, sredstva koja su 2009. godine bila predviđena republičkim budžetom za natkrivanje vile sa peristilom na Mediani, bila su prenamenjena za druge arheološke intervencije na ovom lokalitetu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde