Naslovna Niš TREĆI SAMIT GRADONAČELNIKA

TREĆI SAMIT GRADONAČELNIKA

0

Treći samit gradonačelnika, predsednika opština i privrednika održan je u beogradskom hotelu „Metropol“ u organizaciji „Business Info Group“.

Podršku skupu pružili su USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, kao i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i NALED. 

Skup je otvorio ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović. Budžet ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave neće biti veći od šest milijardi dinara za 2014. godinu, a to će otežati mogućnost pomaganja opštinama i gradovima, ocenio je ministar Mirović. On je kazao da će iz budžeta ministarstva 500 miliona dinara biti odvojeno za ulaganje u poslovnu infrastrukturu gradova i opština – izgradnju radnih, poslovnih i industrijskih zona, pomoći u projektovanju i pripremi projektne dokumentacije.

Bez obzira na zajam Svetske banke, resorni ministar opštinama savetuje da ne čekaju transfere iz državne kase, već da sami zarađuju, a novac za važne projekte obezbede, na primer kroz koncesije ili javno-privatno partnerstvo.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić jedan od učesnika samita, složio se sa ocenom ministra Mirovića i dodao da „Pre svega to znači, govorim o svom gradu, povećanje nivoa naplate poreza, kvalitet podataka u bazi, jer je trećina građana prijavila manje poreske osnovice od stvarnih, dakle postoji način da se poveća prihod u lokalnim samoupravama“.

Treći po redu samit obuhvatio je teme kao što su izvori finansiranja razvoja lokalnih samouprava, započeti projekti i njihovo finansiranje, kako efikasno predstavljanje potencijala gradova i opština za privlačenje investitora, ali i problem i izazovi sa kojima se susreću lokalne samouprave u realizaciji projekata.

Učesnici su razgovarali i o međunarodnim fondovima, uslovima i načinima za njihovo korišćenje, očekivanjima od države i njenim objektivnim mogućnostima da pomogne privlačenje i realizaciju investicija, kao i pogodnostima koje lokalne samouprave mogu da ponude investitorima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde