Naslovna Društvo Uručeni prvi setrifikati o završenim kursevima štićenicama sigurne kuće

Uručeni prvi setrifikati o završenim kursevima štićenicama sigurne kuće

0

Najveći problem svih žena koje su boravile ili borave u Sigurnoj kući je pitanje kako dalje, kako obezbediti egzistenciju za sebe i svoju decu. Zahvaljući obukama koje su tri štićenice Sigurne kuće završile one sada mogu da zasnuju radni odnos ili započnu sopstveni biznis, a time je korak ka osamostaljivanju i ekonomskoj nezavisnosti od nasilnika napravljen.

„ Žrtvama porodičnoh nasilja je osim psihološke neophodna i ekonomska podrška i to je nešto što mora da se dešava paralelno“, kaže direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.


„Sada im je potreban posao i ja se nadam da će brzo doći do radnog mesta. U svakom slučaju ovo je veliki pomak u odnosu na raniji period, ali svi mi možemo da učinimo još i više za njih i ja se nadam da u Nišavskom upravnom okrugu ima poslodavaca koji će im ponuditi radno mesto.

Ako ih ima mogu da se jave Sigurnoj kući“, kazala je Sonja Šćekić.

„Na nama je da mi koji se bavimo problemom nasilja u porodici, ali i lokalna samouprava, damo podršku ovim ženama da se ekonomski osamostale jer je to njima najvažnije da bi krenule dalje sa svojim životom“.

Sertifikate o završenim kursevima štićenicama Sigurne kuće uručila je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.


„Nišavski upravni okrug je početkom proleća posredovao između Kuće klastera, Sigurne kuće i Narodnog univerziteta da potpišu ugovor o jedom vidu saradnje i evo sada, posle šest meseci, zatvaramo krug jer smo uspeli da štićenicima Sigurne kuće omogućimo da sutra zasnuju radni odnos i da imaju posao jer sada imaju zanat u rukama“, kaže načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

„Nedostaje nam još ta mala karika, a to je radni odnos, ali verujem da u Nišavskom okrugu postoji neko ko može da im ponudi radno mesto i da tako trajno obezbede i sebe i svoju decu. To i jeste uloga Nišavskog okruga kao važne republičke institucije, da umrežava druge institucije i ustanove, da podrži dobre ideja i da pomognemo ljudima kojima je ona potrebna“, dodala je načelnica.

“ Kuća klastera, u svojstvu kuće koja okuplja preduzetnike, klastere i udruzenja u Srbiji, poziva članice – kozmeticke salone da pomognu i sebi i sticenicama da se kod njih zaposle kao manikiri i profesionalni šminkeri. Takodje, pozivamo firme koje mogu da doniraju opremu i materijal za manikir i profesionalnu šminku ženama koje su zavrsile obuku kako bi započele sopstveni posao, koji će im Kuća klastera besplatno registrovati i pomoći im u razvoju preduzetničkog biznisa. Kuća klastera će sticenicama koje započnu sopstveni biznis bez nadoknade pruziti knjigovodstvene usluge i poresko savetovanje 3 meseca,“ rekla je Danka Milojkovic, direktorka ustanove.

Među štićenicama koje su dobile sertifikate nalazi se i Vera Đorđević.

„Završila sam kurs za profesionalnog šminkera i ovo je trenutak o kome sam celog života sanjala“, kaže bivša štićenica Sigurne kuće u Nišu Vera Đorđević.

„Sada želim da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u ovome, a posebno Sonji Šćekić koja je bila naša podrška od samog početka. Ovo je posao koji volim da radim. Ova diploma će mi pomoći da se i dalje usavršavam. Moja je želja da počnem da radim, ali najviše želim da imam svoj posao, odnosno svoj salon“, kaže Vera.

Sonja Škećić je istakla da je u Sigurnoj kući od početka godine boravilo 29 žena i 35 dece. Od tog broja njih 22 su bile radno sposobne, a osam je našlo zaposlenje, dok su tri završile dodatnu edukaciju. Dr Marije Ranđelović, direktorka Narodnog univerziteta u Nišu je istakla da je ova ustanova rado prihvatila inicijativu koja je pokrenuta od strane Nišavskog upravnog okruga. „Najbolje moguće osnaživanje je osamostaljenje, a osamostaljenje jeste put obrazovanja. Mi smo im to pružili i one sada mogu da rade kod poslodavaca ali i da same budu poslodavci. Naša želja je da ne stanu ovde već da nastave sa svojim usavršavanjem“, kazala je Ranđelović.

Ona je dodala da je Narodni univerzitet spreman da podrži svaku inicijativu koja traži društvenu odgovornost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde