Naslovna Društvo U nekadašnjoj kasarni Filip Kljajić otvorena zgrada pravosudnih organa

U nekadašnjoj kasarni Filip Kljajić otvorena zgrada pravosudnih organa

0
Otvorena zgrada pravosudnih organa
Otvorena zgrada pravosudnih organa foto: GP018

Zgradu pravosudnih organa u Nišu dobijenu rekonstrukcijom i adaptacijom nekadašnje kasarne „Filip Klajić“ otvorili su danas premijer Miloš Vučević i ministarka pravde Maja Popović.

Zgradu pravosudnih organa
Zgradu pravosudnih organa foto: GP018

Prema rečima ministarke pravde, adaptacija i rekonstrukcija objekta čija je površina 8.000 kvadrata, koštala je 7,5 miliona evra i kompletno je finansirana iz državnog budžeta.

Maja Popović
Maja Popović foto: GP018

„U prvoj fazi koja je završena u maju 2021. godine prostor u zgradi dobili su Više javno tužilaštvo i Prekršajni sud. Sada će Privredni i Viši sud u Nišu, kao i odeljenje Upravnog suda u Nišu početi sa radom u kompletno rekonstruisanom prostoru“, izjavila je Popović.

Ona je podsetila da je objekat u kojem se nekada nalazila kasarna izgrađen na prelazu iz 19. u 20. vek u vreme vladavine Aleksandra i Milana Obrenovića.

„Zgrada pravosudnih organa sada ima 13 sudnica koje su opremljene najmodernijim nameštajem, audio i video opremom. Postoji poseban prostor za zaštićene svedoke i 51 kabinet za sudije i javne tužioce. Osim sudnica i kabneta, najmodernijom opremom opremljene su i pisarnice, uprava i druge službe“, istakla je Popović.

Ona je kazala da će novotvoreni objekat obezbediti bolje uslove zaposlenima u sudovima i tužilaštvu, ali će i građanima omogućiti brži pristup pravdi.

Premijer Miloš Vučević rekao je nakon obilaska Zgrade pravosudnih organa u Nišu, da je kao advokat bio u mnogo sudova, ali da ovakvu zgradu nigde nije video.

Miloš Vučević
Miloš Vučević foto: GP018

„Mojim laičkim okom zapazio sam kombinaciju modernog i prikaza onog kulturno-istorijskog nasleđa koje ovaj objekat ima, stare svodove i zidove, kako je to nekada dinastija Obrenović dolaskom države na jug radila. Ovo je dokaz da država ima kontinuitet, da mi nismo država od pre dva dana, već da imamo državnost više vekova“, istakao je Vučević.

Otvaranje zgrade pravosudnih organa
Otvaranje zgrade pravosudnih organa foto: GP018

Otvaranju Zgrade pravosudnih organa u Nišu prisustvovali su i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, predstavnici niškog pravosuđa i grada Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde