Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – PETAK 13

ŠTO DA NE KAŽEM – PETAK 13

0

Od kad je sveta i veka, postoji i sujeverje. Nemojte prolaziti ispod merdevina, ne otvarajte kišobran u zatvorenoj prostoriji, ne dozvolite da Vam crna mačka pređe put, izbegavajte broj 13… Ali, nekada se ne može pobeći od svih tih „opasnih“ stvari, a primer je kalendarski datum: Petak 13. koji kod mnogih izaziva pravi napad panike i povećanu anksioznost.

Taj famozni broj 13, poznatiji kao baksuzan broj, će mnoge ljude naterati da se naježe, a da ni sami ne znaju zbog čega. Mnogi veruju da je broj 13 nesrećan broj i kada kažemo mnogi, ne mislimo samo na pojedince, već i na ozbiljne korporacije i preduzeća. Da li možete da zamislite da u nekim avionima ne postoji sedište broj 13, u soliterima sprat broj 13, u nekim hotelima soba broj 13. Ludo do besvesti. Ljudi, dakle, veruju u baksuzluk 13-tice. A kada se još ovaj datum ukombinuje sa petkom, panika doseže vrhunac.

Sujeverje oko ovog broja seže daleko u prošlost, nismo se to mi prosto utripovali. Za broj koji prethodi broju 13 se oduvek smatralo da je potpun i savršen broj u zapadnoj kulturi. Zato danas imamo 12 meseci u godini, 12 sati na časovnicima, 12 apostola, 12 zodijačkih znakova i još je mnogo ovakvih primera.

Za broj 13 se smatralo da nije potpun, da nije savršen i da ruši prirodni sklad, pa je samim tim i nesrećan broj, a tome doprinosi i priča da je Juda bio 13 gost na poslednjoj – tajnoj večeri. I zbog toga i dan danas mnogi praktikuju da imaju manje ili više od 13 gostiju za jednim stolom.

Neka od verovanja zašto je petak loš dan vode poreklo iz biblijskog perioda . Velika poplava za vreme Noe se desila u petak, dan kada je Isus razapet je bio petak i možete da pogađate dan kada je Eva ponudila jabuku Adamu – naravno bio je petak! I sada imamo loš dan – Petak i baksuzni broj 13 i… štamožemo da očekujemo kada se ova dva „baksuza“ preklope u kalendaru?

A da je cela ova priča o petku 13. pomalo ozbiljna govori i činjenica da postoje osobe koje se izrazito plaše ovog datuma i imaju fobiju od njega, toliko da postoji registrovano psihičko stanje, pod nazivom paraskeve-dekatria-fobija i predstavlja izrazit osećaj nelagodnosti u vezi sa ovim datumom.

Lično mislim da u Srbiji nema obolelih od paraskeve-dekatria-fobije, zato što su nama mnogi dani baksuzni, te tako taj 13 i ne primetimo. Petak nam je, inače, srećan dan jer ide vikend, pa ne bismo da ga kvarimo brojkama. A to što neki, gore navedeni proučavaju istoriju od biblijskih do ovijeh dana, to je samo zato što nemaju šta da rade. Pa normalno je da se petkom, 13-tog događalo ponešto u hiljadama i hiljadama godina unazad. Prosto nije moguće da se ništa ne dogodi. Bio petak kada je Eva ponudila jabuku Adamu. E kako da nije, ko li ga izračuna da mi je samo znati. Velika poplava za vreme Noe desila se u petak. Preživeli ispričali, a mi zabeležili. Ajd malo mućnite glavom i skontajte koliko su ovakva sujeverja bezvezna. Kažem vam, besposličari uvek nešto izmozgaju, što bi im popunilo vreme. Pa tako i ovaj datum, koji je baksuzan.

Što se mene lično tiče – baksuzan mi je svaki dan u kojem sretnem ovakve baksuze koji pokušavaju da mi baksuziraju život, ničim izazvani. Kažem vam, uživajte u današnjem danu, kako god se on zvao i koju god brojku nosio. Vi s tim nemate apsolutno ništa. Vaše je da, kada otvorite oči, popijete kafu i krenete u novi dan – sami sebi napravite lepotu, ili ružnoću od dana. Izbor je na vama. Niste valjda ludi da izaberete ružnoću.

13. maj

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde