Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – EPA, NEĆE MOĆI

ŠTO DA NE KAŽEM – EPA, NEĆE MOĆI

0
Besplatan gradski prevoz
Besplatan gradski prevoz foto: GP018

“Beži od negativnih ljudi” – savet je psihologa svima, koji bi da sačuvaju sebe i psihičko zdravlje. Kako da bežiš I kud da pobegneš kada se množe ko zečevi. Na svakom koraku ih je, svuda se posejali I samo vrebaju iza ćoška da ukvare nekome trenutak, dan, da mu zagorčaju život.

Autobus je jedno od mesta na kojem negativci imaju mogućnost da na malom prostoru rašire zarazu za tili čas. Naprave scenu bez razumnog povoda, pretvore situaciju u performans i razdrmaju čitav autobus.

Nošenje zaštitnih maski u autobusu je obaveza, ako razumemo uopšte šta znači reč obaveza. Stavljaš masku kada ulaziš, a možeš da je skineš kada izlaziš iz autobusa. Nema tu šta da se objašnjava i pojašnjava. Kod nas, bogami, ima. Jer neko neće da stavi masku. Neće, i kraj priče. Badava molbe konduktera, badava objašnjenja da će i on, i vozač morati da plate kaznu, sve ti je badava pred baksuskim odgovorom – neću. Iza neću uslede nebulozna objašnjenja, medicinska tumačenja, pljuvanje vlasti koja nam je nametnula ovu situaciju sa koronom (razume se da je u očima takvih vlast kriva, a ko bi drugi), “stručna objašnjenja” nestručnih ljudi i svađa svih sa svima, bez mogućnosti da se stvar oko jedne obične maske razumno reši.

“Neću da stavim masku, jer je prljava. Zaraziću se pre od prljavštine, nego od korone”, komentariše devojka koja ne želi da stavi masku. Našminkana, doterana, skockana, sve po PS, a maska joj prljava i neće da je stavi. Pošto autobus stoji, neće da krene dok ona ne izađe napolje, starija gospođa joj nudi masku, da pomogne…..neće, odakle ona zna da ita maska nije prljava. Gledam i razmišljam: kako bi joj lepo legao jedan šamar, da joj zazvoni u glavi, i pokvari frizuru i mejk ap, kako bi se sledeći put setila da opere masku…….ili prljava maska uopšte nije ni bila razlog. Razlog je nakupljen bes u nekim ljudima, koji istrišu na drugima i prave zvezde od sebe. Bez osnova i razloga. Samo iz čiste obesti.

Još jedan bez maske, isteran iz vozila, stao pred autobus u znak protesta i pravi lični performans. Njemu će neko da naredi da ne nosi masku? E baš neće da je nosi, jer on zna da maska ničemu ne služi. Ali zato hoće da zaustavi autobus pun putnika i bacaka se ispred, ne dozvoljavajući mu da krene. Putnici čekaju, mole ga da se pomeri. Jok, neće i neće, jer mu se tako hoće.

I o čemu mi ovde govorimo? O ljudima koji su jadni i bedni i beda ih naterala da se tako ponašaju? O tome kako im je standard nizak, pa ne mogu da žive, pa su besni i prinuđeni da svoj bes iskale na bilo koji način? O ljudima koji iza sebe nemaju ništa, a od drugih bi hteli sve? I koji imaju pravo da se ponašaju kako hoće, ne poštujući nikoga i ništa.

Volela bih da ih vidim da žive u zemljama u kojima postoji red, a koje često navode kao primer po zaradama zaposlenih i standardu građana, volela bih da ih vidim tamo kako krše pravila i prave se važni svojim glupostima, i da vidim kako bi prošli u takvim situacijama.

A naša sredina je prepuna takvih negativaca. Koji seju mržnju, netrpeljivost, lošu energiju, ugrožavaju druge ne pitajući smeju li da im zalaze u zonu njihovih života. I kritikuju, kritikuju, kritikuju sve i svakoga, na sebe se ne osvrćući. I smeju da kažu sve što im padne na pamet, smatrajući neprijateljem svakog, ko na njihove gluposti ne klimne glavom, ili prosto oćuti uz komentar u sebi: Ma pusti budalu.

Pusti jednu budalu, pusti drugu, pusti ih da se baškare u tvom prostoru i vladaju životima normalnih ljudi. E, vala ih ne treba pustiti. Valja ih prekinuti i ne dozvoliti im da kvare tuđe živote. Jer, definitivno ih kvare. Kvare ih baškareći se okolo i sejući oko sebe mržnju, neznanje, nekulturu……..opasno je to, jer se polako pretvara u način života. Pa će na kraju budale vladati svetom, a ostali će pokorno da klimaju glavom. Epa, neće moći.

04. novembar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde