Naslovna Društvo ROMI DANAS U SRBIJI!

ROMI DANAS U SRBIJI!

0
Romi danas u Srbiji foto: Roma World

Dva dogadjaja u kojima su akteri Romi i državne institucije i organi obeležili su početak ove godine. Najpre je porodilja iz Sremske Mitrovice podnela prijavu protiv lekara optuživši ga u medijima za akušersko nasilje i smrt bebe, ističući da je tokom porodjaja bila vredjana na nacionalnoj osnovi, a pre nekoliko dana policijska racija u jednom beogradskom romskom naselju izazvala je burnu reakciju javnosti zbog kratkog snimka emitovanog na društvenim mrežama.

Marica Mihajlović foto: prinskirn N1

”Cela sala je čula kako ja plačem i molim da mi pomogne, da izvadi bebu, da je spasi. Međutim, on je odbijao. Na kraju kada je video svoju grešku i šta je uradio, počeo je da skače po stomaku, da me vređa na nacionalnoj osnovi, da me udara, da me stiska za vilicu“, ispričala je Marica Mihajlović za N1.

Usledila je burna reakcija javnosti, protesti u mnogim gradovima ali I javljanje brojnih gradjanki koje su govorile o svojim negativnim isustvima tokom porodjaja u Srbiji.

Šta su posledice njenog obraćanja javnosti?

Ginekolog iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici osumnjičen za akušersko nasilje nad porodiljom u toj bolnici, uhapšen je I odredjen mu je pritvor, a istragu sprovodi Više javno tužilaštvo iz tog grada.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je istog dana poručila da njihove stručne komisije već rade na pravilnicima postupanja u porodilištima, ocenjujući da je nasilje nedopustivo.

„Radićemo na dodatnoj edukaciji kolega i na svaki način zaštititi majke i trudnice. Pozivam svakoga ko se suočava sa nasiljem da o njemu govori i prijavi ga, kako bi nadležne službe mogle da reaguju“, rekla je Grujičić.

Pokret „Kreni – promeni“ predao je Ministarstvu zdravlja peticiju koju je potpisalo više od 190.000 građana, kojom se traži da se porodiljama u Srbiji obezbedi po jedan besplatan pratilac tokom porođaja.

Maricu Mihajlović i njenog supruga u Beogradu je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uz izraze saučešća, saopštio da zahvalan šro je imala snage i hrabrosti da posle tako teške stvari izadje u javnost da o tome govori jer je time spasila mnogo druge dece.

Deca su bila i u fokusu protesta koji je održan ispred zgrade Policijske uprave (PU) za Beograd, u Ulici Despota Stefana. Stotinak okupljeni je zatražilo da policija poštuje zakon, a od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da utiče da policija prestane sa brutalnim postupanjem prema Romima.

„Sramotno je da policija bije Rome po Beogradu. To ne sme da se dešava. Na žalost, mi više poverenja ni u koga nemamo“, rekao je na protestu Demuš Zorjani, u čiju kuću je policija upala u subotu.

Predstavnici Roma koji tvrde da ih je policija brutalno maltretirala u ponedeljak su imali sastanak sa načelnikom PU Beograd Veselinom Milićem gde su zatražili istragu i kažnjavanje policajaca koji su primenili silu.

„Rekli su da rade na slučaju, da ne treba da se sekiramo i da su uz nas“, rekao je Zorjani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je da su pripadnici policije u skladu sa zakonom 10. februara na adresama stanovanja u Beogradu tražili lica koja se sumnjiče da su prethodno u Bulevaru Despota Stefana uznemiravala više mlađih osoba na autobuskom stajalištu i potom napala i povredila policajca.

„Jedan od njih ciglom je pogodio policijskog službenika u glavu, dok ga je drugi udario zatvorenom šakom“, naveo je MUP.

MUP je saopštio da je policija ubrzo identifikovala izvršioce, kao i da se radi o osobama koja su od ranije poznata kao počinioci krivičnih dela sa elementima nasilja.

MUP nije saopštio detalje akcije potrage i pretresa u Vuka Vrčevića na koju su primedbe podneli Romi koji žive u tom naselju.

Nevladina organizacija Inicijativa A11 najavila je da će podneti prijave državnim organima, nadležnom tužilaštvu, sektoru unutrašnje kontrole i Zaštitniku građana povodom navoda o policijskoj brutalnosti nad Romima.

Ono što može da se zaključi posle ovako pobrojanih činjenica je da postoji povećani stepen empatije većinskog stanovništva prema problemima sa kojima se susreću Romi u svakodnevnom životu, ali i da, takodje, postoji visoki stepen predrasuda onih koji treba da brinu o nama, što u zdravstvu, što u policiji. Takodje, država nadje rešenje tek kad je nepopravljiva šteta načinjena. Dobre države su one koje imaju razvijene mehanizme prevencije problema, koji ne dozvoljavaju da do štete dodje. Koliko smo daleko od dobre države, neka zaključi svako od nas.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ romaworld.rs realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde