Naslovna Društvo Preko 30 kuća, kao i zgrada GO Crveni krst, biće srušeni zbog...

Preko 30 kuća, kao i zgrada GO Crveni krst, biće srušeni zbog trase brze pruge

0
Razgovor i uvid u plan foto: GP018

Trasa brze pruge od Niša do Beograda će proći kroz sela Vrtište, Trupale i Popovac. Meštani tih sela su danas imali uvid u to gde će pruga proći i koliko kuća i objekata će biti srušeno. Zbog glavne železničke stanice, moraće biti srušena i zgrada GO Crveni krst.

Prema rečima predsednika GO Crveni krst Miroslava Milutinovića preko 30 kuća i dodatnih objekata će biti srušeno u selima koja pripadaju ovoj opštini. On navodi da je glavna nedoumica meštana način veštačenja objekata i parcela u procesu eksproprijacije.

Đorđe Milić
Đorđe Milić foto: GP018

„Cena za eksproprijaciju se ocenjuje na osnovu prosečnih vrednosti nepokretnosti, bilo da se radi o zemljištu ili o izgrađenim objektima. To se utvrđuje na osnovu regularnih ugovora o prometu nepokretnosti. To radi Poreska uprava u jedinicama lokalne samouprave. Cene će se znati po utvrđivanju javnog interesa i rešenje o eksproprijaciji“, naveo je Đorđe Milić, privredni direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

On je dodatno pojasnio da se u proces eksproprijacije ide po usvajanju planskog dokumenta koji je osnov da Vlada ovaj projekat proglasi projektom od javnog interesa. Dodao je i da će svaki objekat na toj trasi biti posebno veštačen.

prof dr. Miroslav Milutinović
prof dr. Miroslav Milutinović foto: GP018

„Imamo preko 30 kuća koje će biti srušene. Imamo dosta i pomoćnih objekata i zauzeća njiva. Zato su naši sugrađani danas došli da se saznaju o ovim problemima i nadam se da ćemo čuti šta sve tišti naše sugrađane. Kako će se plaćati legalizovani objekti, kako će se plaćati nelegalizovani, danas će sve to biti razjašnjeno“, poručio je predsednik Opštine prof dr. Miroslav Milutinović.

On je istakao da su njegova saznanja da će i legalizovani i nelegalizovani objekti koji se ruše biti obeštećeni na isti način. Zbog izmeštanja glavne železničke stanice i zgrada GO Crveni krst će najverovatnije morati da se ruši, što je Milutinović naveo kao primer meštanima da moraju da se podnesu neke žrtve za ovaj projekat.

Meštane Vrtišta posebno brine trasa ove pruge, što zbog toga što prolazi kroz teren lokalnog kluba koji ove godine slavi pola veka, što zbog toga što će se zatvoriti neke ulice.

„Praviće s nadvožnjak kod terena ispod sela, gde je moja kuća, najmanje tri ulice se zatvaraju. Mora da se pravi neka zaobilaznica da obilazimo oko sela. Nećemo imati pristup selu. Selo smo sa najboljim geografskim položajem u Nišu, a zaboravljeno je od lokalne zajednice, i jedino je od Niša do Aleksinca koje nema društvene prostorije i jedino koje se uvećalo“, žali se Novica Jocić.

Vlasta Đorđević ima druge probleme. On se pomirio s tim što će njegova vikendica u Vrtištu biti srušena, ali navodi da ga muče stalni pozivi advokata, koji žele da ga zastupaju. Čak je bilo i poziva pre nego što je i saznao da se vikendica nalazi na trasi buduće pruge.