Naslovna Društvo Održana dva predavanja povodom Međunarodnog dana planina

Održana dva predavanja povodom Međunarodnog dana planina

0

Gradski Portal 018 – 12.12.2018  

U saradnji sa Planinarskim društvom „Preslap“, od strane Ekonomske škole Niš i Osnovne škole „Car Konstantin“ iz Niša, prigodno je obeležen 11.decembar – Međunarodni dan planina. Ovaj praznik ustanovljen je 2002.godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se svetskoj javnosti skrene pažnja na potrebu čoveka za boravkom u zdravom prirodnom okruženju i na potrebu da se uprkos snažnom ekonomskom razvoju, preduzimaju aktivne mere na zaštiti životne sredine.

U ponedeljak, 10.decembra 2018.godine, trojica članova Planinarskog društva „Preslap“: 13-godišnji Vuk Vasković, njegov otac Slobodan Vasković i Miroslav Dokman, učenicima i profesorima Ekonomske škole, govorili su o velikim sportskim uspesima Planinarskog društva „Preslap“ i organizovanju masovnih planinarskih akcija u okolini Niša i na jugu Srbije. Predavanje je bilo dobro posećeno, a sve je organizovano zahvaljujući angažovanju planinarsko-ekološke sekcije Ekonomske škole Niš i profesoru Vladimiru Kuzmanoviću.

Na sam Međunarodni dan planina, u utorak, 11.decembra 2018.godine, na predavanju u Osnovnoj školi „Car Konstantin“, Vuk Vasković, Slobodan Vasković i Miroslav Dokman dobili su i pojačanje u vidu Vladislava Cenića, člana Upravnog odbora Planinarskog saveza Srbije, koji je pred đacima i nastavnicima ove osvnovne škole, uručio Slobodanu Vaskoviću plaketu Planinarskog saveza Srbije za uspešan uspon na Elbrus (5642 m), najviši vrh Evrope, na koji se Slobodan popeo jula meseca ove godine kao član ekspedicije Zorana Pavlovića Paće.

Pre samo nekoliko dana, Planinarsko društvo „Preslap“, na poziv Osnovne škole „Car Konstantin“, izvelo je đake, roditelje i nastavnike na vrh Kusača (771 m), iznad Sićevačke klisure. Zato je kabinet za informatiku bio premali da primi sve zainteresovane đake, od prvog do osmog razreda, da se kroz zanimljivu priču i mnogo fotografija, podsete svog planinarskog poduhvata na Kusači, i da vide kako su to članovi Planinarskog društva „Preslap“ pohodili Seličevicu, Elbrus, Mon Blan, Olimp i prelazili Via ferratu Berim. Planinarke i planinari iz Osnovne škole „Car Konstantin“ bili su izuzetno aktivni tokom predavanja, uključivali su se svojm pitanjima, komentarima. Atraktivan deo predavanja bilo je i pokazivanje i isprobavanje planinarske opreme. Čak je bio upriličen i recital o planinama i prirodi, koji su priredili učenici iz literarne sekcije.

Za veliki uspeh planinarske sekcije Osnovne škole „Car Konstantin“ i animiranje dece, roditelja i nastavnika, zaslužna je nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja, Zorica Ivanović, koja je i sama aktivna planinarka.

Planinarke i planinari – poletarci, jedva čekaju novo predavanje i novu planinarsku akciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde