Naslovna Društvo Žene ravnopravno učestvuju u biznisu, ali su potrebe drugačije

Žene ravnopravno učestvuju u biznisu, ali su potrebe drugačije

0

Gradski Portal 018 – 12.12.2018  
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

  Opšte poznato je da su žene sistematične, odgovorne i ekonomične. Isto tako je poznato da ih je, zbog svih ovih osobina, dobro imati u kolektivu. Žena u poslovnom svetu je sve više i njihovi rezultati govore u prilog konstataciji ravnopravnosti polova. Ali, činjenica je da startni osnom muškaraca i žena u biznisu nije isti. Žene imaju drugačije potrebe i mogućnosti i njima je potrebna i drugačija podrška. Ilustrativno je da u najvećem broju slučajeva  kada im je potreban kredit za investiciona ulaganja imaju problem jer ukoliko treba da stave hipoteku na nekretninu ,  vlasnici su uglavnom  muškarci, muževi, očevi… Isto tako, praksa pokazuje,  žene preduzetnice nemaju stalne izvore finaniranja već zavise od projekata.- O ovome i drugim temama vezano za žensko preduzetništvo razgovaralo je na konferenciji „Žena i biznis“ posvećenoj promociji ženskog inovacionog preduzetništva koja je održana u Simfonijskom orkestru u Nišu.

Konferencija je organizovana, kako je rekla  Danka Milojković, direktor kuće klastera u Nišu na konferenciji da “  da lobiramo za bolje poslovno okruženje u kome za ženski biznis treba doneti jedan održivi socioekonomski okvir”

 Konferenciju o ženskom preduzetništvu ŽENA I BIZNIS organizovao je  Color Media Sommunications u saradnji sa kabinetom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Na konferenciji se govorilo o značaju ženskog inovacionog preduzetništva za privredu Srbije, uspešnim primerima dobre prakse kao i o uticaju digatilizacije i informacionih tehnologija na preduzetništvo. Kako je rečeno , cilj realizacije ovog projekta je podizanje nivoa svesti društva o važnosti veće participacije žena u vlasničkim i upravljačkim strukturama manjih i većih kompanija i preduzetnika u Srbiji kao i unapređenje znanja i veština kod žena u oblasti razvoja inovacionog preduzetništva razmenom znanja i iskustva između potencijalnih i uspešnih preduzetnica.

„Kuća klastera je pre svega kuća za razvoj preduzetništva i udruživanja u klastere. Često nas samo povezuju samo sa klasterima, ali je klaster samo intrument koji, ukoliko podržimo početnicu u poslovanju, ili početnika, jer ih ne delimo na ženske i muške, mi ćemo uspeti da razvijemo preduzetničko društvo i da preduzetnice ili preduzetnike osnažimo u udruživanju i da tako zajedno pariraju srednjim i velikim preduzećima i tako opstanu na tržištu. Pružamo im na ovaj način i mogućnost da njihovi nastupi ne budu samo u Nišu , već da budu vidljivi i u celoj Srbiji i van Srbiji“, rekla je Danka Milojković.

Kuća klastera je pokrenula i inicijativu za drugačije finansiranje žena preduzetnica.

„Borbu smo započeli još septembra i naš tihi partner u tome je Nišavski upravni okrug. Imali smo sastanak u okrugu sa više od 25 predstavnica udruženja, preduzetničkih radnji, firmi i institucija i kao rezultat tog sastanka koji je pokrenula Dragana Sotirovski, je mogućnost da priđemo Fondu za razvitak preduzetnika Srbije koji je lociran u Nišu što nama jako znači jer nam je teško da stalno odlazimo za Beograd. Mere Fonda za razvoj su brojne i opredeljen je značajan novac, međutim način na koji se novac distribuira nije adekvatan aktuelnim potrebama i mogućnostima žena. To je bio naš neki predlog koji je upućen koji je upućen Vladi Republike Srbije“.

Na konferenciji je govorilo nekoliko žena preduzetnica, a među je bila i poznata glumica Vjera Mujović koja je govorila o Koko Šanel , jednoj od najinovativnijih žena 20 veka koja je oblikovala stil oblačenja žena svog vremena. Vanja Bokun Popović, internacionalni trener i govornik održala je motivaciono predavanje na temu „Žene pokreću svet – šta inovacija traži od nas?“. Poznate novinarke, modne kreatorke i stilistkinje kao što su Snežana Dakić, Ivana Đorđević, Violeta Dmitrić Aleksić, predstavile su svoj novinarski put i primere dobre prakse za mlade devojke koje žele da se bave medijima i modom.  O značaju ženskog preduzetništva za privredu Srbije govorile su i Nevena Kragić, modna dizajnerka, Maja Ivanović Đukić, profesorka Ekonomskog fakulteta, Milva Dugan, Milva DSF Trading Company i Jelena Dimitrijević, modna kreatorka iz Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde