Naslovna Društvo AzBuki u borbi protiv narkomanije i bolesti zavisnosti u školama

AzBuki u borbi protiv narkomanije i bolesti zavisnosti u školama

0

Gradski Portal 018 – 12.12.2018  
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

U Srbiji između šest i osam hiljada zavisnika leči se od zavisnosti od droge. A koliko zavisnika ima, teško je proceniti. Ono što je evidentno da broj raste, a granica kada se počinje sa upotrebom droge sve je niža, pa je ćesto srećemo i u osnovnoj školi. Prema navodina Svetske zdravstvene organizacije svega 10 posto zavisnika od heroina uspe da se izleči.

Država, društvo i nevladine organizacije na različite načine pokušavaju da ovu pošast unište. Organizacija AzBuki  danas je predstavila projekat „Svi smo jednaki“ gde je akcenat stavljen na prevenciju bolesti zavisnosti i upotrebi zdravih stilova života.


Emilija  Jovanovski

„ U projektu učestvuju štićenici Doma za decu i omladinu „Duško Radović“, „Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu i  Doma učenika srednjih škola, tako da postoji inkluzija mladih iz osetljivih grupa u koje spadaju i mladi sa poremećajima u društvenom ponašanju kao i mladi bez roditeljskog staranja. Ovim projektom nastojali smo da osnažimo mlade ljude iz osetljivih grupa. Dvadeset mladih iz ovih ustanova  starosti od 16 do 19 godina edukovani su kako se boriti protiv droga i to tako da svojim vršnjacima prenesu znanja da i oni mogu dalje ta znanja da prenose. „ rekla je Emilija  Jovanovski, koordinatorka Sektora za bezbednost i zdravlje mladih udruženja AzBuki.

Ona je kazala da prvi put kada su organizovali ovu akciju i edukovali vršnjačke edukatore , iz razgovora sa decom o prisutnosti droge u srednjim školama uvideli su  da  je veliki procenat dece koji konzumiraju neke droge, a ne smatraju da spadaju u narkomane .

“Oni imaju potrebe za konzumiranjem i smatraju da je normalno konzumiranje marihuane, ponekih tabletica  na žirkama”. Ona kaže da je sve veći broj onih koji stvaraju zavisnost od alkohola, kocke i interneta koji se zlopotrebljava u kriminalne  r. adnje

U toku projekta realizovane su interaktivne radionice, glumačke , likovne i slično a vodili su ih treneri koji imaju iskustvo u oblastima za prevenciju bolesti zavisnosti i zdravih stilova života. Dvadesetoro mladih je edukovano i oni su direktni učesnici. Pored njih je u janim ebatama učestvovalo još oko 300 mladih iz domova i srednjih škola. Javne debate organizovane su i u četiri srednje škole u Nušu.


Dragana Lazarević

„ Postigli smo cilj projekta, a to je aktivno uključivanje mladih, ovoga putaa grupe u riziku , u lokalnu zajednicu, podizanje kapaciteta mladih za prevenciju bolesti zavisnosti, komunikaciju, inforisanje, mogućnost učestvovanja u donošenju odluka, odgovornog upravjanja svojim karijerom, saradnju sa lokalnom samoupravom“ rekla je  Dragana Lazarević, koordinatorka Sektora za demokratiju i ljudska prava, udruženja AzBuki.

Kako su organizatorke programa rekle. Sa programom će se nastaviti i nadalje i biće obuhvaćene i druge škole.

Projekat sprovodi AzBuki, a finansira Grad Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde