Naslovna Društvo Odred izviđača Mija Stanimirović Niš: Mladi stvaraju mostove na Zapadnom Balkanu

Odred izviđača Mija Stanimirović Niš: Mladi stvaraju mostove na Zapadnom Balkanu

0
Multikulturalni kamp u Golozincima
Multikulturalni kamp u Golozincima foto: Odred izviđača Mija Stanimirović Niš

“Različiti smo zbog toga što svako od nas ima različite ciljeve u životu i imamo jedinstvene talente. Živimo u različitim državama. Slični smo po tome što svi živimo u gradu koji ima neku reku, što svi volimo druženje i svi smo mladi“ poručuju iz Odreda izviđača Mija Stanimirović Niš.

Da li mladi ljudi prepoznaju verske, nacionalne i etničke različitosti na Zapadnom Balkanu? Kako da se svi zajedno borimo protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije, i kako da reagujemo na govor mržnje, naročito prisutan u digitalnom svetu?

Pripremanje hrane
Pripremanje hrane foto: Odred izviđača Mija Stanimirović Niš

Ovo su neka od pitanja kojima se bavio multikulturalni kamp održan ovog maja u Golozincima, u Severnoj Makedoniji. Preko 50 mladih iz Srbije, BiH i Severne Makedonije, različitih veroispovesti družilo se šest dana uz korisne radionice, izlete, pripremu hrane, muziku i kvizove. Zaključak je- svi smo mladi i svi smo jednaki!

Farbanje jaja
Farbanje jaja foto: Odred izviđača Mija Stanimirović Niš

Najviše pažnje privukla je radionica posvećena Islamu i Pravoslavlju, gde su jedni drugima objašnjavali običaje i kulturu. Mnogi su rekli da nikada do sada nisu bili u prilici da od svojih vršnjaka različitih veroispovesti čuju kako oni obeležavaju Uskrs, Bajram, Božić, koji su običaji kod mladih oko venčanja, a koji u svakodnevnom životu. Pošto je kamp bio kada i pravoslavni Uskrs, svi zajedno su se oprobali u farbanju jaja. poručuju iz Odreda izviđača Mija Stanimirović Niš.

Najviše entuzijazma učesnici su uložili u pripremi hrane. Od pastrmajlije i pinđura, preko sarmica i vanilica, do mantija i pršuta- sve je bilo preukusno a njihova želja da što pre posete jedni druge i uživaju u još lokalnih specijaliteta je porasla.

Pripremanje hrane
Pripremanje hrane foto:
Odred izviđača Mija Stanimirović Niš

U obilasku Skoplja fokus je bio na kući Majke Tereze, muzeju Holokausta i staroj čaršiji- predelima koji su svi slikali multikulturalni i multietnički duh ovog divnog grada. Ostali izleti bili su rezervisani za obilazak džamija, crkava i antičkih lokaliteta. Svima će Severna Makedonija ostati u divnom sećanju.

Obilazak Skoplja
Obilazak Skoplja foto:
Odred izviđača Mija Stanimirović Niš

Mladi su, pored toga, imali prilike da učestvuju u radionicama o multikulturalnom dijalogu, sprečavanju govora mržnje, borbi protiv diskriminacije. Na kraju su svi zajedno osmislili aktivnosti koje će da sprovedu u svojim lokalnim zajednicama, kako bi podigli svest svojih vršnjaka o značaju različitosti i ulozi koju mladi mogu da imaju.

Kamp je realizovan u okviru projekta „Line Up“, koji sprovodi odred izviđača Mija Stanimirović iz Niša, u partnerstvu sa izviđačima Velesa, Banjaluke, Novog Pazara i organizacijom Zeukstriton. Projekat je jedan od tri iz Srbije koji su finansijski podržani ove godine od strane RYCOa- Regionalne kancelarije za saradnju mladih

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde