Naslovna Društvo Ministarka zdravlja Grujičić: Srbija na pragu epidemije velikog kašlja

Ministarka zdravlja Grujičić: Srbija na pragu epidemije velikog kašlja

0
Danica Grujičić foto: GP018

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, iznela je danas u Nišu zabrinjavajuće podatke prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra. Istakla je da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja.

Ministarka Grujičić je najavila održavanje sastanka republičke Komisije za infektivne bolesti na kojem će biti doneta odluka o eventualnoj vakcinaciji trudnica protiv velikog kašlja kako bi se zaštitila deca do dve godine.

„Najveći broj zaražene dece je u uzrastu od 10 do 14 godina. Na sreću, kod ove populacije klinička slika nije toliko teška kao kod male dece. Međutim, deca koja su izgubila bitku sa ovom bolešću nisu bila vakcinisana”, istakla je ministarka Grujičić.

Veliki kašalj, poznat i kao pertusis, predstavlja ozbiljan problem za javno zdravlje, posebno za najmlađe. Simptomi ove bolesti mogu biti teški, a u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnih ishoda, posebno kod beba i male dece.

U Srbiji su tokom januara prijavljena 253 slučаја pеrtusisа, odnosno bakterije koja izaziva veliki kašalj, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Inače, vakcinacija protiv velikog kašlja je u obavezna u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde