Naslovna Društvo Izviđači ističu važnost očuvanja prirode i mentalnog zdravlja na 25. Promotivno-ekološkoj šetnji...

Izviđači ističu važnost očuvanja prirode i mentalnog zdravlja na 25. Promotivno-ekološkoj šetnji u Donjoj Trnavi

0
25. Promotivno-ekološkoj šetnji u Donjoj Trnavi
25. Promotivno-ekološkoj šetnji u Donjoj Trnavi foto: Odred izviđača “Josif Pančić”

Vreme odrastanja, igre i zabave, nažalost, preselio se u zatvoren prostor. Odred izviđača “Josif Pančić” iz Niša, već četvrt veka, tradicionano, tome staje na put organizacijom Promotivno -ekološke šetnje “Stazama akademika Josifa Pančića” koja će ove godine biti organizovana od 19. do 21. aprila u Donjoj Trnavi. Pored izviđača koji će trodnevnom aktivnošću odati počast prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije Josifu Pančiću, šetnja je namenjena i svim ljubiteljima prirode koji žele da subotnji dan provedu u Donjoj Trnavi, a okupljanje će biti u 9:30 ispred OŠ “Branislav Nušić”. Cena učešća za posetioce je simboličnih 250 dinara.

Oko 150 izviđača i planinki iz Niša, Beograda, Bele Palanke, Sremske Mitrovice i Makedonije okupiće se 25. put na promotivno – ekološkoj šetnji “Stazama Akademika Josifa Pančića” u Donjoj Trnavi i šetnjom dugom 15km pozdraviti proleće i obeležiti 210 godina od rođenja lekara, botaničara, profesora i akademika Josifa Pančića.

Pored šetnje i istraživanja novih predela i prirodnih lepota okoline Niša, ova ekološka šetnja ima za cilj da nam svima skrene pažnju na to da deca i mladi vrlo malo provodi vremena u prirodi, što dosta utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Iz tog razloga, u pauzama šetnje posvetićemo se temi očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja i kreativnim radionicama pokušati da utičemo na promenu tog trenda i ukažemo na značaj i vrednosti povratka prirodi. Uz radionice, a kako tradicija nalaže, posadićemo par pančićevih omorika u Donjoj Trnavi i time doprineti raznovrsnosti flore ovog mesta.

„Naš cilj je da ovakvim aktivnostima i programom skrenemo pažnju na značaj očuvanja okruženja, ali i da mladima usput izgradimo zdrave vrednosti koje će uticati na njihovu transformaciju u bolje pojedince. Izviđačka organizacija ima konstruktivnu ulogu u društvu i naša ambicija je da, formirajući bolje pojedince, doprinesemo formiranju boljeg društva u celini.“ – ističe Dušan Đorđević, starešina OI “Josif Pančić”.

Odred izviđača Josif Pančić iz Niša ovu aktivnost organizuje svake godine, unazad četvrt veka, a pored Donje Trnave, izviđači su prethodnih godina na šetnji obilazili okolinu Niške Banje, Sićeva, Jelašnice, Ostrovice, Bojaninih voda…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde