Naslovna Društvo Niški izviđači obeležiće Dan planete Zemnje promotivno – ekološkom šetnjom u Gornjem...

Niški izviđači obeležiće Dan planete Zemnje promotivno – ekološkom šetnjom u Gornjem Barbešu

0
OI Josif Pančić

Odred izviđača “Josif Pančić” iz Niša, 24. godinu zaredom organizuje promotivno-ekološku šetnju ”Stazama akademika Josifa Panćića”. Ovogodišnja šetnja biće održana u periodu od 21. do 23. aprila u Gornjem Barbešu.

Povodom obeležavanja svetkog dana planete Zemlje, u subotu 22. aprila svi zainteresovani građani moći će da se pridruže izviđačkoj šetnji, a okupljanje učesnika je kod škole OŠ ”Vitko i Sveta” u Gornjem Barbešu u 9:30 časova. Aktivnost za posetioce je simboličnih 250 dinara, a uz dan proveden sa mladim ljudima u prirodi, dobija se i tradicionalni izviđački ručak.

Oko 150 izviđača iz Niša, Sremske Mitrovice, Šapca, Obrenovca, Bele Palanke, Svrljiga,ali i izviđači iz Bosne i Hercegovine prošetaće 13km kružnom stazom od Gornjeg Barbeša preko Vilandrice i Seličevice nazad do Gornjeg Barbeša i ukazati na značaj očuvanja prirode u vremenima kada smo od nje sve otuđeniji.

Pored šetnje, ovogodišnju aktivnost obeležiće i sadnja četinara na stazi, u čast rođenja Dr Josifa Pančića, botaničara i prvog predsednika Srpske Akademije Nauka. Kako želimo da ukažemo na značaj ekologije, reciklaže i održivog razvoja, u okviru svih aktivnosti, organizovaćemo i ekološke radionice o sortiranju otpada kako bi svaki učesnik sa ove aktivnosti, sa sobim poneo nova znanja i želju za malim, ali bitnim promenama u pogledu očuvanja prirode.

Iako je na svakoj izviđačkoj aktivnosti primarni cinj druženje i stvarnje jakih i dugih izviđačkih prijateljstava, nadamo se da ćemo svi zajedno uspeti da podignemo svest ljudi o značaju očuvanja i ophođenja prema prirodi koja nam nesebično nudi sve svoje potencijale za uživanje.

Šetnja “Stazama akademika Josifa Pančića” održava se svake ali se trudimo da lokacija ili makar put kojim vodi staza budu drugačiji kako bi, pogotovu onima koji dolaze van Niša, pokazali
što različitije prirodne lepote. Prethodne šetnje organizovane su u Ostrovici, Jelašnici, Sićevu i Niškoj Banji – dok je ove godine plan da učesnicima pokažemo skrivene predele Zaplanja.

Ovu aktivnost organizujemo u saradnji sa firmom Syncit Group, As trgovinom, pekarom Branković i Turističkom organizacijom Gadžin Han.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde