Naslovna Ekonomija Počeli radovi na najtežoj deonici gasovoda Niš-Dimitrovgrad

Počeli radovi na najtežoj deonici gasovoda Niš-Dimitrovgrad

0

Počeli su radovi na najzahtevnijem delu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, odnosno radi se ukrštanje budućeg gasovoda sa istočnim krakom Koridora 10.

Gradilište kod Niša obišli su ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ministarka je navela da je zadovoljna dinamikom radova i da je do sada urađeno 40 odsto, više od planiranih 30 posto radova.

Ovo je projekat koji je od strateškog značaja u  energetskom sektoru i veoma je važno da bude završen na jesen, kao po planu, da bi Srbija mogla da diverzifikuje dovod gasa i da se ne oslanja samo na jedna izvor. Ako smo nešto naučili u energetskoj krizi, to je da moramo da budemo nezavisni i da imamo siguran dodtok gasa za građane i privredu. Završetkom gasovoda povezaćemo se i sa izvorima iz Grčke i Azerbejdžana, što su veliki gasovodi.“

Ministarka Đedović, foto:gp018

Ministarka je navela da će Srbija na ovaj način nastaviti da bude tranzitna zemlja za centralnu Evropu, pored toga što će se obezbediti i dodatne količine gasa.

Bilo je dosta poteškoća prilikom radova, dosta arheoloških ispitivanja i istraživanja, o čemu smo vodili računa. Bilo je dosta neeksplodiranih ubojnih sredstava, medjutim, radovi dobro napreduju, čak smo iznad plana. Mi smo skoro na 40% izvedenih radova,i važno je da nastavimo tim tempom, dok smo na 90% kod isporuke cevi“ – navela je ministarka

Ministarka je dodala da se ovde ne staje sa poslom, već se nastavlja sa diverzifikovanjem gasovoda, pa se u tom smilu radi na dokumentaciji za gasovod koji će povezati Srbiju sa Severnom Makedonijom. U pitanju su projekti koji se realzuju uz veliku podršku EU.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre podseća da je benefit ovog projekta i to što će gas stići do mesta gde do sada nije bilo tog energenta.

Ovo je moj peti dolazak na ovo gradilište od početka radova u februaru 2022. Godine što pokazuje koliko nam je ovaj projekat važan. Eu je za realizaciju ovog projekta obezbedila 50 miliona evra bespovratnih sredstava, dok smo sa Bugarske strane obezbedili grant od 33 miliona evra. Gas ćemo dovesti do Pirota, Bele Palanke, Dimitrovgrada, biće namenjen kako individualnim potrošačima, građanima tako i preduzećimai, tako da će imati alternativni izvor energije.” 

Emanuele Žiofre,foto:gp018

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska dugačka je 109 km, radovi su počeli januara 2022, a rok za završetak radova je 13. oktobar 2023. godine. 

EU će ostati uz Srbiju i pružati i dalje podršku energetskom sektoru, nastaviće da podržava izgradnju infrastrukture novi jedan projekat je gasno povezivanje sa Severnom Makedonijom (za šta EU finansira stuiju izvodljivosti, naveo je na kraju Žiofre.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde