Naslovna Društvo Uručena donacija Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici

Uručena donacija Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici

0
Donacija Gornja Toponica foto: GP018

Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici u predati su hidraulični kreveti sa dušecima protiv dekubita.Uručenju donacije prisustvovali su  Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor specijalne bolnice dr. Milan Stanojković.

Dragana Sotirovski foto: GP018

“Sve donacije koje stižu gradu Nišu su vredni. Jako važno je da grad Niš preusmerava zdravstvenim ustanovama ono što je najpotrebnije, podsetiću vas da smo pre izvesnog vremena 15 sličnih hidrauličnih kreveta darivali Gerontološkom centru Niš, sad ovom prilikom psihijatrijskoj bolnici i to nije sve- naši donatori su zaista ljudi koji vole Niš, koji pitaju šta je neophodno, a mi smo tu da sa direktorima tih ustanova dogovaramo i da na taj način koliko je moguće, kao lokalna samouprava, pomognemo. Dakle, neće to biti samo nameštaj, tu će biti još pomoćnih sredstava, poput određenih stalaka za infuziju, poput ormarića i svega onoga što je neophodno da pojedine naše ustanove imaju. Još jednom velika zahvalnost donatorima, ovoga puta je donacija stigla iz Švedske, tako da mislim da će ovo dobro doći psihijatrijskoj bolnici. Kada je donacija u pitanju obično ne pitamo koje je vrednosti, to je diskreciono pravo donatora, a u pitanju je 15 kreveta, kao što je prošli put bilo 15 kreveta za gerontološki centar, dakle ukupno je u Niš u prvoj turi stiglo 30 hidrauličnih kreveta i naravno mnogo nameštaja koji mi takođe delimo ustanovama kojima je to potrebno” rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

dr Milan Stanojković foto: GP018

“Ja bih se zahvalio donatorima, ali i gradonačelnici Sotirovskoj što su se setili ustanove, prepoznali naše potrebe i prepoznali da je ovo ustanova koja radi sa vrlo osetljivom populacijom. Svakako svaka pomoć je dobrodošla, a ja ću podsetiti da mi imamo službu za geront-psihijatriju, dakle za stariju populaciju, za pacijente koji su vrlo zahtevni, kojima će upravo jedna ovakva donacija puno značiti. Poboljšaće se sve na odeljenjima gde se ti pacijenti leče, tako da je ovo ogromna stvar za našu instituciju. Ja se još jednom najiskrenije zahvaljujem, mi u službi za geronto-psihijatriju imamo 70 postelja, 70 pacijenata se tamo leči i nisu svi sa potrebama koje podrazumevaju upotrebu ovih kreveta. Dakle ovih 15 kreveta je jedno dobro rešenje za najzahtevnije pacijente u psihijatrijskoj bolnici u poslednje vreme se nalazi negde oko 650 pacijenata. Taj broj se na dnevnom nivou menja, ali upoređujujući taj broj sa od 1.250 ljudi, 1.300, koliko je nekada bilo pre mnogo godina, dakle jasno je da je komfor sada mnogo bolji, jer se u istom prostoru nalazi otprilike jedna polovina tog nekada prevelikog broja. Naravno, to ima veze i sa napretkom psihijatrije i sa laganim prelaskom na koncept zaštite mentalnog zdravlja u zajednici i to je nešto na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Ideja je da  upravo u Nišavskom okrugu napravimo centar za mentalno zdravlje u zajednici koji će pokriti potrebe svih stanovnika u okrugu i to bi trebalo da bude model za čitavu Srbiju. To je potrebno u skladu sa preporukama i Svetske zdravstvene organizacije, sa namerama naše Vlade i ima veze vrlo ozbiljne sa ispunjavanjem nekih uslova iz poglavlja broj 23 i 24. Dakle, o tome se puno priča, mislim da bi Niš u tome mogao da prednjači, to će biti na radost Nišlija, nešto čime ćemo moći da se ponosimo” reko je direktor ove ustanove dr. Milan Stanojković.

Emanuel Ralević iz organizacije ljubi bližnjeg svog foto: GP018

“Naša organizacija funkcioniše već od 1994. godine i nesebično pomažemo sve gradske ustanove i od tada sarađujemo sa gradonačelnicima. Nama je drago da sarađujemo i sa našom gradonačelnikom Sotirovski, zaista smo došli do dobrih rezultata, jer humanitarci koji su iz Švedske žele da pomognu i evo poslali smo ovaj kontingent kreveta, stiže još kreveta i druga oprema, tako da zaista smo srećni i zahvalni što je grad spreman da primi svu ovu veoma važnu opremu za korisnike” reko je Emanuel Ralević iz organizacije ljubi bližnjeg svog.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde