Naslovna Društvo Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Tijanom Grumić

Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Tijanom Grumić

0
Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Tijanom Grumić
Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Tijanom Grumić foto: Eu info kutak

Mesec jun završavamo predstavljanjem dramaturškinje i koselektorke BITEF festivala, Tijane Grumić, predstavnice post-jugoslovenske generacije uspešnih pozorišnih autorki.

Razgovor sa Tijanom Grumić održaće se u Francuskom institutu Niš (Obrenovićeva 20) u petak, 14. juna od 18 časova. Svi zainteresovani za prisustvo događaju, potrebno je da popune prijavni formular: https://euinfo.civicatalyst.org/zene_stvaraju_tijana_grumic

U razgovoru sa Tijanom Grumić pokušaćemo da saznamo da li je uspešan umetnički i pedagoški rad ove pozorišne autorke dovoljno vidljiv, afirmisan i nagrađen i kako se ona oseća u ulozi jedne od vodećih ženskih figura pozorišne scene.

Sa Tijanom ćemo razgovarati o njenoj saradnji sa rediteljem Jugom Đorđevićem, Molijerovom „Mizantropu“ iz ženskog ugla i autorskom projektu, predstavi „Pre no što počnemo“, o predstavi „Jedan Edip“ na sceni Niškog narodnog pozorišta. Razgovaraćemo o  odgovornosti prema temama koje polarizuju društvo, kao i tekstu „Mogućnost zabavljanja kod ptica“, koji se bavi ekologijom, ekološkim katastrofama, pitanjima klimatskih promena, ekološkom teatru. Pokušaćemo da saznamo i kako će izgledati program BITEF festivala ove jeseni.

Tijana Grumić sarađuje skoro sa svim teatrima u zemlji, ali i u Sloveniji, Italiji, Nemačkoj. Trenutno predaje na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, na  katedri za dramaturgiju. Dramu „Ko je ubio Dženis Džoplin“ za koju je nagrađena na „Sterijinom pozorju“ niška publika je imala priliku da vidi na festivalu „Teatar na raskršću“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde