Naslovna Društvo Za prijeme građana se prijavilo 1.100 ljudi, a tek njih 130 rešilo...

Za prijeme građana se prijavilo 1.100 ljudi, a tek njih 130 rešilo problem sa strujom

0
Prijem građana
Prijem građana foto: GP018

Stanovnici Nišavskog okruga, koji muče muku sa strujom, imali su danas novu priliku da kroz razgovor sa predstavnicima Grada Niša, EPS-a, EDS-a i Uprave za građevinu, probaju da nađu rešenje svojih dugogodišnjih problema.

Mnogi građani ne mogu da se priključe na struju zbog neozakonjenog objekta ili zbog nerešenih imovinskih odnosa, te kroz razgovor sa zaposlenima u Gradskoj upravi za građevinarstvo mogu iz prve ruke da saznaju kako da reše te probleme.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: GP018

„Stari dug više nije problem zbog koga porodica ne može da se vrati na energetski sistem. Ozakonjenje takođe nije problem. Najveći problem čini se da imaju ljudi, koji svoje strujomere nisu prebacili, pa su isključeni godinama, pa sada ne mogu da dokažu, jer nemaju nasledna rešenja, da je taj predak zaista njihov deda ili otac. To je negde najveći problem“, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na današnjem prijemu građana.

Za prijeme građana za rešavanje problema sa strujom u poslednje četiri godine prijavilo se oko 1.100 građana, a tek njih 130 je kompletiralo proces, i vratilo se na elektromrežu.

„U protekle četiri godine prijavilo se oko 1.100 ljudi, a njih 500 je zvanično došlo na prijem da porazgovara sa ljudima iz „Elektrodistribucije“ i „EPS snabdevanja“. Polovina primljenih, oko 250, je bilo rešivo. Bilo im je rečeno da pripreme određenu dokumentaciju, da se jave EPS-u i da se vrate na elektromrežu. Od 250 njih koji su bili rešivi, samo njih 130 je proces dovelo do kraja i vratilo se na elektromrežu“, dodala je gradonačelnica.

Mnogi su pristala na plaćanja duga kroz rate i došli do poslednje faze povratka na mrežu. Međutim, tu nastaje problem kada moraju u gotovini da plate 100.000 dinara za priključak.

Na današnjem prijemu meštanin Mramorskog brda je dobio savete kako može da reši problem sa strujom. Svoju kuću ne može da legalizuje, jer je na klizištu, ali dokazom da kuća postoji na tom mestu, može da dođe do priključka.

Dejan Rašić
Dejan Rašić foto: GP018

„Pošto se moja kuća nalazi na Mramorskom brdu, gde je trenutno klizište, problem je legalizacije te kuće. Pošto je ta kuća građena dosta ranije, postoji mogućnost da se reši to pitanje, s tim što moram da odem u Opštinu Merošina, pošto smo nekad bili pod tom opštinom, da nađem da li postoji neki papir o kući. Time mogu da se javim Distribuciji i da dobijem novi priključak“, naveo je Dejan Rašić.

U Nišavskom okrugu između 5.000 i 6.000 porodica živi bez struje. Nažalost, u 21. veku ima i ljudi koji žive sa svećom i koji nemaju mogućnosti da plaćaju struju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde