Naslovna Hronika Velika akcija hapšenja u Nišu. Braća kupovala nekretnine i prala 13 miliona...

Velika akcija hapšenja u Nišu. Braća kupovala nekretnine i prala 13 miliona evra (VIDEO)

0
Hašenje
Hašenje foto: MUP

Četrdesetsedmogodišnji M. L. Iz Niša uhapšen je zbog postojanja sumnje da je, kao vođa organizovane kriminalne grupe, učestvovao u pranju 13 miliona evra, zarađenih kroz teške krađe i razbojništva u inostranstvu.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca, policijski službenici će podneti krivičnu prijavu protiv brata uhapšenog – M. L. (44) organizatora organizovane kriminalne grupe i još šest osoba, članova ove organizovane kriminalne grupe, koji se nalaze u pritvoru.

„Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikrije nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika grupe u dužem vremenskom periodu”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema saznanjima MUP-a sumnja se da su u periodu od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su izvršenjem krivičnih dela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

„Osumnjičeni pripadnici OKG su zatim vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mesta, dve stambene jedinice u Nišu, 7 apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra“, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

Osumnjičenom M. L. (1977) je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde