Naslovna Niš Viši sud odbio sve žalbe opozicije. Bez ponavljanja izbora na BM 10...

Viši sud odbio sve žalbe opozicije. Bez ponavljanja izbora na BM 10 i 18

0
Izbori 2024
Izbori 2024 foto: GP018

Viši sud u Nišu odbio je žalbe niške opozicije zbog neregularnosti na lokalnim izborima održanim 2. juna. Ovim je pravna borba niške opozicije završena, kaže članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović.

Gradska izborna komisija u Nišu prvobitno nije usvojila u potpunosti nijedan od 36 prigovora opozicije zbog sumnje u izborne neregularnosti na lokalnim izborima održanim 2. juna. Prigovori su odbačeni i odbijeni kao nerazumljivi i nejasni. Nakon žalbi pravnog tima opozicije, Viši sud je GIK-u vratio te prigovore na ponovno razmatranje.

Nakon toga Gradska izborna komisija je odbacila 17 prigovora opozicije, dok su tri prigovora usvojena u celosti, a jedan je delimično. Ponovo je opozicija pravdu potražila kod Višeg suda, ali ovog puta Viši sud nije postupio kao prvog puta.

Dragana Milutinović
Dragana Milutinović foto: GP018

„Ovim je pravna borba opozicije završena. Mi ćemo svakako da pišemo i predstavke Ustavnom sudu, i sudu u Strazburu, ali su to vanredna pravna sredstva i ne odlažu ishod izbornog procesa“, poručila je pravnica ujedinjene niške opozicije Dragana Milutinović.

Ona je dodala da ovakav ishod nije očekivala, pogotovo kada je u pitanju biračko mesto 10, gde je prepravljan zapisnik.

Takođe, opozicija je ove nedelje podnela krivičnu prijavu protiv predsednice Gradske izborne komisije Danijele Milićević, kao i protiv Ivice Stojanovića, koji je bio zadužen za regularnost izbora na biračkom mestu 10, gde je u zapisniku olovkom ispravljen broj glasova za Rusku stranku i ukupan broj birača koji su na tom mestu glasali.

Lideri opozicionih lista za sada se nisu oglašavali, a o daljim koracima upoznaće javnost u narednim danima.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde