Naslovna Društvo Usvojen Generalni urbanistički plan. Upitno premeštanje glavne autobuske, kaže opozicija

Usvojen Generalni urbanistički plan. Upitno premeštanje glavne autobuske, kaže opozicija

0
37. sednica Skupštine Grada Niša foto GP018
37. sednica Skupštine Grada Niša foto: GP018

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada Niša odbornici su odlučivali o izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana. Ove promene, među ostalim, obuhvataju proširenje kvantaške pijace, prilagođavanje objekta „Medikoterapije“ za potrebe vrtića, kao i izmeštanje autobuske stanice kod fabrike „Filip Moris“ na novu lokaciju.

Prema rečima v. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivana Grmuše, najbitnija izmena GUP-a se odnosi na dalekovod u Brzom Brodu, gde se stvara osnov za radove na trasi dalekovoda kroz to naselje. Gradiće se i saobraćajnica koja će spojiti Brzi Brod sa kružnim tokom kod DIS-a.

Odlučeno je i da se postojeća kvantaška pijaca proširi, jer je razrađivana lokacija na izlazu za auto-put Niš – Jug, prema rečima Grmuše, mala i nedostaje još površine za sve potrebne objekte.

Ivan Grmuša foto: GP018

„Lokacija na izlazu za auto-put Niš – Jug je razrađivana, međutim, prvobitnim idejnim rešenjem, koje je radila JKP „Tržnica“, ustanovilo se da je taj prostor mali i da im nedostaje još površine kako bi mogli da na tom jednom prostoru stave sve potrebne objekte“, rekao je on.

Plan foto: GP018

Grad planira da nastavi sa planom da autobusku i železnicu stanicu približe aerodromu. Za sada se na predlog GO Crveni Krst razmatra premeštanje autobuske stanice kod fabrike „Filip Moris“.

„Očekujemo da se to desi u skorijoj budućnost. To je onaj deo priče o čemu se pričalo svih godina, izmeštanje na novu lokaciju, zatim izmeštanje i železničke stanice sa postojeće, kako bi se na jednom mestu našli aerodrom, železnička i autobuska stanica“, kaže v. d. direktora Zavoda za urbanizam.

Branislav Jovanović foto: GP018

Branislav Jovanović iz opozicione koalicije „Niš, moj grad“ navodi da je izmeštanje autobuske stanice „račun bez krčmara“. On navodi da je prema njihovim saznanjima „Filip Moris“ u poslednjem trenutku povukao saglasnost da na tom mestu budu glavna i prigradska autobuska stanica.

 

„Za Palilulu smo imali plan detaljne regulacije između Zetske ulice, SC Čair i Dušana Popovića. Za tu lokaciju je predviđeno stanovanje uz obaveznu izgradnju objekata, tu se misli na vrtić, sportsko-rekreativni kompleks i samu tržnicu“, kaže Grmuša.

 

Realizacija ovog plana je predviđena u dve faze, nakon izgradnje na površini od oko 50.000 metara kvadratnih, pre druge faze će morati biti izgrađen južni bulevar. Za potrebe ovog projekta sa 2.500 stanova je neophodno da se izgradi i kolektor za atmosferske vode i trafo-stanica, dodao je Grmuša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde