Naslovna Društvo Sretenjski ustav: „Neprihvatljiv za to vreme, jer je govorio o slobodi čoveka...

Sretenjski ustav: „Neprihvatljiv za to vreme, jer je govorio o slobodi čoveka i ukidanju ropstva“

0
Izložba „Srbija kroz vreme“ foto: GP018

Čak dva presudno značajna događaja Srbiju vezuju za današnji dan. Na Sretenje Gospodnje 1804. godine Vožd Karađorđe Petrović podigao je u Orašcu narod na ustanak protiv turske tiranije. Istog dana, tri decenije kasnije u Kragujevcu je 1835. godine proglašen Ustav Kneževine Srbije poznat kao Sretenjski ustav. Upravo ovaj dan slavi se kao Dan srpske državnosti i ustavnosti.

Istoričar Goran Milosavljević navodi da su već od tada bili čvrsto postavljeni ideali, koju su pratili Srbiju kroz sve oslobodilačke ratove, pa i danas.

Goran Milosavljević foto: GP018

„Od 1804. do 1815. godine narod je stradao u srpskoj revoluciji, to je bila jedna socijalna revolucija koja obeležava početak 19. veka i koja se utkala u Sretenjski ustav koji takođe danas obeležavamo. Sretenjski ustav je potpuno specifičan dokument koji je važio samo nekoliko nedelja, jer je bio neprihvatljiv u to vreme. On je govorio o slobodama čoveka, ukidanju ropstva koje je tada još bilo prisutno u većem delu sveta. Srbija je bila među prvim zemljama u koju kad bi čovek kročio bi postao slobodan građanin“, naveo je Goran Milosavljević.

Zastave kojima se predvodila srpska vojska do slobode, sablje Ilije Birčanina i srpskih vojvoda Radomira Putnika i Živojina Mišića, ordenje srpskih heroja i još mnogo eksponata kojima je osvajana sloboda i učvršćivana srpska državnost se nalaze u posedu Vojnog muzeja u Beogradu.

Svi ovi eksponati, kao i tursko naoružanje, Vojni muzej je odlučio da prikaže Nišlijama u Domu Vojske Srbije. Izložba Vuka Obradovića predstavlja 220 godina od početka borbe za novu i modernu srpsku državu.

Vuk Obradović foto: GP018

„To su pre svega Prvi u Drugi srpski ustanak, ratovi za oslobođenje, Balkanski rat, Prvi i Drugi svetski rat kao i borba protiv NATO agresora. Izložene su i razne zastave pod kojima se srpski narod borio za svoju slobodu, kao što su prve vojvodske zastave koje su urađene u Sremskim Karlovcima i poklanjane vođama Prvog srpskog ustanka. Pukovske zastave, njih 51, nikad nisu zarobljene od neprijatelja.“, rekao je autor izložbe i viši kustos Vojnog muzeja Vuk Obradović.

Postavku najvrednijih eksponata srpske vojske, uz brojna umetnička dela, Nišlije mogu da posete do 15. marta u galeriji Doma Vojske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde