Naslovna Niš Ubuduće obuka članova biračkih odbora

Ubuduće obuka članova biračkih odbora

0

Obuka članova biračkih odbora i veća dostupnost biračkih mesta osobama sa invaliditetom, neke su od mera koje će Republička izborna komisija (RIK) preduzeti u cilju unapredjenja izbornog procesa, najavio je danas u Nišu predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

On je na okruglom stolu u Gradskoj kući predstavio tekst nacrta akata koje će doneti RIK po okončanju javne rasprave, krajem narednog meseca.

Dimitrijević je rekao da će jedan akt biti donet po preporukama Vlade Srbije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a drugi akt je nacrt odluke koji se odnosi na unapredjenje rada biračkih odobra.

Vladimir Dimitrijević foto: GP018

„Ideja je da domaći i strani posmatrači budu prisutni tokom celog izbornog prostupka i da se u potpunosti prati rad organa za sprovodjenje izbora, kako RIK-a, tako i biračkih odbora“, istakao je Dimitrijević.

On je rekao da RIK želi da poboljša rad biračkih odbora i namerava da omogući da se zapisnici sa biračkih odbora javno objavljuju.

„Namera nam je i da se na precizniji način reguliše glasanje osoba sa invaliditetom van biračkog mesta“, izjavio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, javna rasprava o pomentim aktima počela je 18. oktobra i potrajaće tridesetak dana, a nakon toga će RIK analizirati sve dospele primedbe, predloge i sugestije učesnika.

Usvajanje akata, dodao je Dimitrijević, očekuje se na nekoj od narednih sednica RIK-a, po okončanju javne rasprave.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde