Naslovna Društvo U Nišu održan međunarodni kongres o „ekološkim insektima“, koji razgrađuju plastiku

U Nišu održan međunarodni kongres o „ekološkim insektima“, koji razgrađuju plastiku

0
Međunarodni kongres o „ekološkim insektima“
Međunarodni kongres o „ekološkim insektima“ foto: GP018

U Nišu je danas zatvoren Međunarodni simpozijum o istraživanju slatkovodnih insekata. Ovaj značajan događaj u organizaciji niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, iako obrađuje usko stručnu temu, okupio je veliki broj naučnika i istraživača iz čitave Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Tajvana i Katara. Naučnici su u Nišu prikazali kako porodica insekata biljnih komaraca ima veoma veliki uticaj na našu životnu sredinu.

Simpozijum je pružio priliku za umrežavanje i razmenu ideja među naučnicima, studentima i entuzijastima iz oblasti ekologije i bioloških nauka. Ovaj međunarodni kongres po prvi put se organizuje u Srbiji, a baš ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja.

Aleksandra Trajković
Aleksandra Trajković foto: GP018

„Sve više se prelazi sa nekih osnovnih i teoretskih istraživanja na nešto što je primenjeno. Isprobavaju se mnoge nove metode. Imamo učesnike iz Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Kanade, Tajvana i Katara. Ovakve razmene pokazuju da možemo zajedno da pokrenemo jedan sistem. Jedna država ima infrastrukturu, druga ekspertiza, ali komunikacija između svih nas je najvažnija“, poručila je Aleksandra Trajković, istraživač-saradnik na PMF-u Niš.

Članovi brojne porodice hironomida imaju brojne beneficije za ekologiju – neki pokazuju kvalitet vode, drugo organizmi pokazuju stanje u ekosistetmu, brzo, efikasno i ekonomski isplativo, dok jedna vrsta biljnih komaraca razgrađuje mikroplastiku.

Naučno-tehnološki je podržao više od 10 konferencija koje su organizovali niški fakulteti. Direktor NTP-a kaže da je razlog podrška potencijala za komercijalizaciju.

Milan Ranđelović
Milan Ranđelović foto: GP018

„Trudimo se da u Naučno-tehnološki park privučemo što više naučnih konferencije koje organizuju fakultetu Univerziteta u Nišu, sa ciljem približavanja aktivnosti Parka istraživačima na fakultetima. S druge strane kroz promoviasanje principa i prilika koji su na raspolaganju za istaživače, u smislu komercijalizacije njihvoih istraživanja“, rekao je Milan Ranđelović.

Sledeći simpozijum će biti održan u Kanadi za tri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde