Naslovna Društvo U Domu zdravlja u nedelju izvršeno preko 1.000 preventivnih pregleda

U Domu zdravlja u nedelju izvršeno preko 1.000 preventivnih pregleda

0
U Domu zdravlja u nedelju izvršeno preko 1.000 preventivnih pregleda
U Domu zdravlja u nedelju izvršeno preko 1.000 preventivnih pregleda

U Domu zdravlja Niš je u nedelju od 7 do 17 časova, preventivne preglede obavilo 1.046 odraslih i 169 dece. Pored preventivnih pregleda koji se u nedelju održavaju u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, u niškom Domu zdravlju u subotu su održani preventivni pregledi i u sklopu „Otvorenih vrata“.

U nedelju je urađeno 1.046. laboratorijskih analiza (krvna slika, glikemija i tumor markeri CEA, CA 19-9, AFP), 431 dermoskopskih pregleda i 504 ultrazvuka abdomena.

„Odziv je bio ogroman i Dom zdravlja Niš će se zbog prevelikog interesovanja truditi da svojim sugrađanima omogući češće ovakav vid pregleda“, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece vršila je preglede kičme i tabana kod dece, a obavljeno je 169 pregleda.

Veliko interesovanje vladalo je i za preglede u subotu. Svi zainteresovani građani imali su priliku da urade merenje krvnog pritiska i skrining preglede; laboratorijske analize (krvnu sliku, glikemiju, tumor markere: CEA – univerzalni tumor marker za digestivni trakt, CA 19-9 – tumor marker za debelo crevo, AFP (alfa fetoprotein)- tumor marker za jetru, testise, jajnike) ; EHO abdomena; pregled kože i mladeža; pregled kičme i tabana školske i predškolske dece.

„Rana dijagnoza, odnosno otkrivanje bolesti u ranim stadijumima, od suštinskog je značaja za blagovremeno lečenje i poboljšanje šansi za uspeh terapija. Iz tog razloga je neophodno redovno se podvrgavati kontrolnim pregledima u svim uzrastima, kako opštim, tako i onim koji se obavljaju u cilju prevencije konkretnih oboljenja, kao što su tumori ili kardiovaskularne bolesti“, poručuju iz Doma zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde