Naslovna Društvo Svečano otvorena Mala scena Narodnog pozorišta u Nišu

Svečano otvorena Mala scena Narodnog pozorišta u Nišu

0
Mala scena Narodno pozorište Niš foto: GP018

Nakon više od osam godina od izrade projekta za Malu scenu Narodnog pozorišta u Nišu, konačno je otvoren prostor koji će biti od velikog značaja, pre svega, mladim umetnicima. Iako se otvaranje Male scene očekivalo u decembru prošle godine, ona je ipak otvorena dva i po meseca kasnije.

Mala scena će za razliku od Velike scene, imati novi pristup radu na predstavama. Značajno će pomoći mladim pozorišnim radnicima, koji nemaju priliku da budu stalni članovi ansambla, da svoja znanja, talenat i dostignuća predstave na najbolji način.

Mala scena Narodno pozorište Niš foto: GP018

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je na otvaranju Male scene podsetio na početke teatra u Nišu i naglasio da zgrada nikad nije temeljno sređivana, do danas.

Spasoje Ž. Milovanović foto: GP018

„1938. godine završena je zgrada Narodnog pozorišta Niš, a 1956. dograđena, i od tada do danas nikad temeljno nije sređivana. Zato je ovo veliki trenutak. Nije svakidašnja situacija da se gradi pozorište“, naveo je direktor Narodnog pozorišta.Ideja o izgradnji Male scene je bila duža od pet decenija. Zahvaljujući novoj pozorišnoj sali od 72 mesta, u niškom teatru će konačno moći da se rade dve predstave paralelno, samim tim biće više ponuda za publiku.

Maja Gojković i Spasoje Ž. Milovanović foto: GP018

Izgradnju Male scene su finansirali Vlada Srbije i Ministarstvo kulture, a za ovaj projekat je izdvojeno 1,27 miliona evra.

Maja Gojković foto: GP018

„Zadovoljstvo mi je što danas ispisujemo nove stranice istorije, i otvaramo jedno značajano poglavlje, ne samo za Narodno pozorište i grad Niš, već i za čitavu kulturnu scenu Nišavskog okruga i čitave naše zemlje“, poručila je ministarka kulture Maja Gojković, kojoj je ovom prilikom uručena zahvalnica od strane Narodnog pozorišta Niš.

Na svečanom otvaranju Male scene odigrana je predstava „Sladoled“ Mira Gavrana, a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Upravnik Pozorišta je najavio da će prva premijera na novoj sceni biti u režiji Nevene Dimitrijević, kojoj će ovo biti diplomska predstava.

Narodno pozorište Niš je tokom prošle godine imalo 60.000 posetilaca, a gradska vlast najavljuje da ovo pozorište očekuje i renoviranje Velike scene.

foto: Narodno Pozorište Niš

Narodno pozorište u Nišu je osnovano početkom 1887. godine kao pozorište „Sinđelić“. Prva predstava bila je „Srpski ajduci“, Jovana Sterije Popovića, odigrana 11. marta 1887. godine u gostionici „Knez Mihajlo“. Inicijatori osnivanja pozorišta „Sinđelić“ bili su: Stevan Sremac, učitelj Milorad Petrović, Stevan Nikšić Lala, Henrih Liler i Špira Kalik. Prvi upravnik bio je Mihajlo Dimić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde