Naslovna Društvo Uskoro dokumentarni film ,,KOŠARE”

Uskoro dokumentarni film ,,KOŠARE”

0
Uskoro dokumentarni film ,,KOŠARE”

U režiji Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića. Narator Boško Kozarski. U filmu će govoriti heroj sa Košara Darko Anđelković.

Čućete i kazivanja i pesmu o heroju sa Košara Ivanu Vasojeviću Jaguaru koju kazuje njegov brat dr Danilo Vasojević.

Ivan Vasojević zvani Jaguar, bio je vodnik Vojske Jugoslavije. Poginuo je u bici na Košarama 11. aprila 1999. godine na Vaskrs. Tog dana na Vaskrs su poginuli i Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk i pas major Lester. Dva dana pre njegove smrti 9. aprila 1999. Ivan sa svoja 12 vojnika branio je granični kamen C 3/6. u borbi sa albanskim teroristima. To je bila borba 12 srpskih junaka na 300 terorista.

Vodnik Ivan Vasojević posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Košare i Paštrik, su srpski Termopili. To je i najveća bitka u novijoj srpskoj istoriji, mesto na kojem se branio opstanak Srbije.

Bitno je da se Srpstvo budi i da se neda da ta deca vojnici odu u zaborav svi koji su život dali za našu otadžbinu Srbiju!

O bici za Košare se mnogo priča a premalo zna.

Najteži i najsuroviji deo ove granice, bile su planine koje svi balkanski narodi nazivaju prokletim planinama, ili Prokletijama. Upravo na ovom mestu, na Juničkoj planini nalazi se karaula Košare, smeštena između Peći i Đakovice, na samo 200 m od državne granice sa Republikom Albanijom.

Ni korak nazad! Nema povlačenja! – jedina je komanda koja je 1999. godine na državnoj granici sa Albanijom bila suvišna…

To svi moramo da znamo, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovo će biti kratka priča i ponosna.

Košare su herojski podvig pripadnika Vojske Jugoslavije koji su zaustavili kopnenu agresiju na našu zemlju 1999.godine, a većina boraca bili su deca koja su u tom vremenu služila vojni rok. Ti junaci odoleli su napadima daleko brojnijeg i tehnološki razvijenijeg neprijatelja, nateravši ga da potraži rešenje završetka agresije u potpisivanju mirovnog sporazuma. Tako da je sa Košara i Paštrika proistekla rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN na osnovu koje i danas Kosovo i Metohija su sastavni deo Republike Srbije. Narodno predanje je već prepoznalo u borbama na Košarama i Paštriku, simvol otpora SR Jugoslavije novoj svetskoj Tiraniji. Što je iznedrilo rodoljubive pesme „Junaci sa Košara“, „Vila sa Košara“ i druge.

Ove godine u Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju 24. marta, biti otkrivena jedinstvena spomen-kripta novim kosovskim junacima. U spomen-kripti uklesana su imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine braneći srpsku duhovnu i nacionalnu kolijevku – Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. Oslikavanje u Hramu rade ruski freskoslikari.

Večna Slava Herojima sa Košara i Paštrika!

Žive Poštujmo, Mrtve Ne Zaboravimo!

*Film je rađen bez ikakvih donacija i finansija, rađen je iz duše i srca i ljubvi prema otadžbini Srbiji. Film nije profitabilan. Biće prikazan preko jutjuba.

Priredio, Đorđe Bojanić urednik sajta Srpska istorija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde