Naslovna Ekonomija Slaba realizacija budžeta

Slaba realizacija budžeta

0

Izvršenje budžeta za prvih devet meseci iznosi blizu 52%, što je nedovoljno, kaže gradonačelnik Niša prof. Dr Zoran Perišić. Jedan od glavnih razloga za slabije punjenje budžeta jeste divlja gradnja, pa je gradonačelnik najavio da će ova oblast u budućnosti biti strože regulisana. Osim toga, Perišić je najavio da će jedan nemački investitor na prostoru nekadašnjeg motela „Medijana“ uskoro graditi tržni centar.

Ukoliko se ovakav trend prihoda i rashoda nastavi, realizacija budžeta će biti najviše 70% do kraja godine, što je slično prošlogodišnjem nivou. Osim što je budžet, prema Perišićevim rečima, opterećen dugovanjima iz prethodnog perioda, ove godine je prihod od poreza na zarade višestruko manji od očekivanog. Pored toga, divlja gradnja je i dalje jedan od glavnih razloga što su budžetski prilivi manji od očekivanog. Zbog toga je Perišić najavio veću kontrolu građevinske inspekcije.
Prema podacima kojima raspolaže Uprava za planiranje i izgradnju u periodu između dve legalizacije, od 2003. Do 2009, izgrađeno je čak 6500 nelegalnih objekata. Međutim, problem je što i za rušenje svih zgrada za koje postoje izvršna rešenja nema dovoljno novca. Perišić je kao jednu od mera predložio i smanjenje takse za legalizaciju kao podsticaj za one koji još nisu započeli ovaj proces.

Ipak, za gradski budžet ima i dobrih vesti. Gradonačelnik Perišić je najavio da će Niš uskoro dobiti veliki tržni centar na prostoru nekadašnjeg motela Medijana, a kako ističe, investitor je već uplatio naknadu za komunalne troškove.
Gradsko veće je usvojilo i brojne odluke vezane za zaštitu životne sredine, a prihvatilo je i da Grad svojim sredstvima učestvuje u postupku dodele sredstava namenjenih poboljšanju uslova stanovanja interno raseljenih lica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde