Naslovna Društvo Preventivni zdravstveni pregledi u gradskoj opštini Medijana – zaposleni uglavnom dobrog zdravlja

Preventivni zdravstveni pregledi u gradskoj opštini Medijana – zaposleni uglavnom dobrog zdravlja

0


Gradski Portal 018 – 25.12.2018 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Gradska opština Medijana i niški Dom zdravlja su   danas  organizovali preventivne preglede za zaposlene. Između ostalog, zaposleni su mogli da provere krvni pritisak, nivo šećera iz kapi krvi i dobiju savete od nutricioniste u vezi sa zdravim stilovima života i mogućnostima prevencije.

Akcija je imala za cilj proveru osnovnih parametara zdravlja i kako su rekli u opštini Medijana , nastavak je dosadašnje saradnje najveće niške opštine i niškog Doma zdravlja.

Dr Marija Stojanović, lekar opšte medicine Doma zdravlja kazala je da je veoma zadovoljna i odzivom zaposlenih ali i njihovim zdravstvenim stanjem.

„Danas je bio dobar odaziv jer imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom. Ni kod jednog zaposlenog nismo primetili neki zdravstveni problem. Radili smo skrininge na depresiju, kardiovaskularne bolesti , proveru šećera i skrining za prevenciju bolesti debelog creva. Ovi skrnininzi su veoma dobri jer na osnovu njih mi možemo da procenimo da li nekome treba dodatni pregledi ili ne. Ovo je uput za dalje.

Kako kaže dr Marija Stojanović ljudi koji su im se javili na proveru zdravlja rade i kako kaže, „nemaju vremana za sebe“ .

Ovakvim proverama zaposleni su oslobođeni čekanja u redu, zakazivanje pregleda , nervozu. Lekar im je stigao „ na prag“

Kako kaže dr Stojanović najčešči problem kod zaposlenih je visok šećer i povećan pritisak.  To je rezultat načina života, stresova.

„ Ovo je nastavak saradnje gradske opštine Medijana i Doma zdravlja Niš. Svake godine organizujemo lekarske preglede zaposlenih. Ovo jedna u nizu akcija koje zajedno sprovodimo. Jedna od njih je doniranje ultrazvučnog aparata, nagrade koju je Medijana dobila u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ vrednosti  dva miliona 700 hiljada dinara. Pomogli smo u opremanju Škole roditeljstva gde smo zajedno sa „Rosom“ opremili prostoriju za mlade bračne parove, trudnice, porodilje. Imamo plodotvornu saradnju koja će se nastaviti „ rekao je predsednik gradske opštine Medijana nebojša Kocić.

Ovakve akcije su za Dom zdravlja Niš stalne i održavaju se u raznim kolektivima, preduzećima.

„U nekima smo zdravstven stanje zaposlenih pregledali i po nekoliko puta. Do sada smo imali 393 akcije sa pregledima različitih specijalnosti – od naših patronažnih sestara, internista, laboranata, lekara opšte medicine imožemo da uradimo opštu trijažu. Poenta našeg rada je preventiva i želimo da svim našim sugrađanima izađemo u susret, kako u gradu tako i na selu. U selima imamo 38 abulanti . Subotom i nedeljom idemo u seoske ambulante da bi se približili pacijentu i pregledali ih. Otvaramo socijalne kartone

Jerkan kaže da je zdravstveno stanje sugrađana  u gradskim organizacijama u kojima se sprovodi akcija provere zdravlja dobro.

„ Ima stvari sa kojima nismo zadovoljni. Posebno kod žena kod kojih smo radili preglede dojke. Nalazili smo slučajeve gde je bolest bila u početnoj fazi, što je bilo dobro, ali i slučajeve koje su odmakloj fazi. Zato su dobri preventivni pregledi

Jerkan je rekao da i novootvorene firme u Nišu rade provere zdravlja svojih radnika, kompletne preglede ali uz to i određenu edukaciju.

Svi ovi pregledi su besplatni.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde