Naslovna Društvo Predstavljanje knjige „Srpski nacionalni interes“

Predstavljanje knjige „Srpski nacionalni interes“

0

Gradski Portal 018 – 14.11.2018

Predstavljanje knjige „Srpski nacionalni interes“ autora Vladimira Prvulovića. Govore: Prof. dr političkih nauka Vladimir Prvulović, književnik i antropolog Bojan Jovanović i general Momir Stojanović. U sredu, 14. novembar 2018. od 19 sati, u maloj sali NKC-a.

O knjizi:

U pravom trenutku, pre najavljenog saopštavanja zvanične odluke o sudbini Kosova i Metohije i srpskog naroda koji tamo živi – pojavljuje se knjiga prof. dr Vladimira Prvulovića „ SRPSKI NACIONALNI INTERES – Nacionalni i kulturni identitet kao osnova srpskog nacionalnog interesa“, izdavačke kuće „Prometej“, Novi Sad. Na ovu temu, do sada, nismo imali značajnije knjige.

Knjiga detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju i daje najvažnije predloge za, po prvi put, konačno saborno oblikovanje srpskog nacionalnog interesa, u teškim vremenima za srpsku naciju. U recenziji, prof. dr Milomir Stepić, naučni savetnik Instituta za političke studije iz Beograda, ističe:

„Delo prof. dr Vladimira Prvulovića je aktuelno i posvećeno je jednom od najznačajnijih segmenata kompleksnog srpskog pitanja. Pisano je bez scientističkog komplikovanja, na jednostavan način i pristupačno širokoj publici. Autor ne skriva ličnu zabrinutost za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, te za zasnivanje i ostvarivanje nacionalnog interesa u veoma teškim uslovima. Svoje stavove potkrepljuje mnogim poznatim, ali i novim činjenicama“.

Ovo delo bi trebalo da posluži kao osnova za sadržajnu, kompetentnu i dubinsku analizu i raspravu koja će, nada se autor, uslediti. O predlozima iz ove knjige treba diskutovati, sučeljavati mišljenja, ali ne kao pitanjima za politička nadmetanja na srpskoj političkoj sceni. Namera autora je da ova knjiga doprinese što boljem odmeravanju poteza i odluka o pitanjima od srpskog nacionalnog interesa. Ne samo za rešavanje sadašnjih krupnih problema, već i za budućnost srpskog naroda. Grafičku opremu knjige uradio je naš najpoznatiji stručnjak u toj oblasti Jugoslav Vlahović.

Prof. dr Vladimir Prvulović,

redovni profesor Megatrend univerziteta u Beogradu

Rođen 28.10.1949. u Kuršumliji. Osnovnu školu „Moša Pijade“ i gimnaziju „Svetozar Marković“ završio u Nišu. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu 1972. godine. Poslediplomske studije na FPN u Beogradu završio 1974. godine.

Školsku 1975/1976 godinu proveo na usavršavanju na Evropskom univerzitetskom centru (Centre Europeen Universitaire) u Nancijy, Francuska.

Magistrirao 1977. godine na FPN u Beogradu, sa tezom o ulozi Fronta nacionalnog oslobođenja u alžirskom ratu za nezavisnost.

Tokom 1979. godine boravio na London School of Economics i Ruskin College u Oksford-u, Engleska, radi pripreme doktorske disertacije, pod mentorskim nadzorom poznatog političkog filozofa i predsednika Kraljevske akademije nauka Ser Isaiah Berlin-a.

Doktorirao 1981. godine na FPN u Beogradu, sa disertacijom o ljudskim pravima i slobodama u socijalizmu.

Od februara 2001. godine, redovni profesor Megatrend univeziteta na predmetima: Ekonomska diplomatija i Komparativni (Savremeni) politički sistemi Fakulteta za međunarodnu ekonomiju – FME (ranije Geoekonomskog fakulteta) i Fakulteta za kulturu i medije – FKM u Beogradu. Na master studijama FME predaje na predmetu: Teorija i praksa ekonomske diplomatije, a na doktorskim studijama na predmetu: Geoekonomija i ekonomska diplomatija. Na master studijama FKM predaje na predmetu: Geopolitika i mediji, a na doktorskim na predmetu: Geopolitika identiteta.

Od 2001. do 2003. godine bio je prodekan za nauku Geoekonomskog fakulteta. Od septembra 2002. do oktobra 2005. godine-prorektor Megtarend univerziteta primenjenih nauka za međunarodnu saradnju. U istom periodu bio je član Republičkog saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja. U istom periodu bio je član Republičkog saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja. Od 2015. do 2017.g. bio prorektor za naučno-istraživački rad Megatrend univerziteta.

Član je Naučnog društva ekonomista Srbije.

Gostujući profesor na poslediplomskim studijama Centre Europeen Universitaire -Evropskog univerzitetskog centra (Departman za ekonomiju i upravljanje) Univerziteta Nansijy 2, u Francuskoj. Gostujući profesor Ekonomske diplomatije na master i doktorskim studijama Univerze Primorska u Kopru, Slovenija. Bio je mentor sedmoro doktoranata iz oblasti Ekonomske diplomatije, Savremenih političkih sistema i Međunarodnih odnosa. U dva mandata biran za člana Naučnog veća Instituta za strateške studije u Beogradu. Član Uređivačkog

odbora međunarodnog časopisa za primenjenu ekonomiju „Megatrend revija“ (na srpskom i engleskom jeziku).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde