Naslovna Društvo Planinarska akcija u Jelašničkoj klisuri 4.novembra

Planinarska akcija u Jelašničkoj klisuri 4.novembra

0

Gradski Portal 018 – 31.10.2018

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 4.novembra 2018.godine, lokalnu i sasvim laku akciju na prelepim odredištima u Jelašničkoj klisuri. Učesnici će imati priliku da sa atraktivnih vidikovaca, kakvi su Prozorac i Radov kamen, uživaju u pogledu na najviši deo Suve planine, ali i na susedne Svrljiške planine i grad Niš.

Iz Planinarskog društva „Preslap“ pozivaju planinare i rekreativce da se pridruže ovoj akciji, zato što nije zahtevna, a po lepom danu se može provesti par sati u prirodi i u atraktivnom okruženju Suve planine.

Na akciju se odlazi prigradskim autobusom za selo Gornja Studena, koji sa prigradske stanice polazi 4.novembra u 7 sati ujutru, a usput staje u Voždovoj ulici preko puta suda, kod Gradske bolnice i Vojne bolnice. Iz autobuse se izlazi na zadnjoj stanici u selu Jelašnica, odakle i počinje uspon, u blizni vodopada Ripaljka.

Planinari se prvo penju na stene na istočnoj strani Jelašničke klisure, do vrha Radov kamen (580 m). U blizini ovog vrha nalaze se i dve neobične stenovite formacije – šuplja stena Prozorac, koji je sjajan vidikovac, i udubljenje nazvano „carsko korito“. Od Radovog kamena, planinari odlaze ka jugoistoku i spuštaju se u selo Čukljenik.
Učesnici koji žele da ovde završe svoju akciju, posle 8 pređenih kilometara, u selu Čukljenik sačekaće autobus iz Gornje Studene u 12:30 časova, i njime se vratiti za Niš.
 
Svi oni koji žele da produže pešačenje, u pratnji vodiča Planinarskog društva „Preslap“ prelaze na zapadnu stranu Jelašničke klisure, i preko brda Inatovac i Kobilica, spuštaju se u selo Jelašnica. Ova grupa prelazi 14 kilometara, a za Niš se vraća prigradskim autobusom iz Gornje Studene koji u Jelašnici staje u 16:30 časova.
Za ovu akciju nije potrebno posebno se prijavljivati, već je dovoljno ući u prigradski autobus za Gornju Studenu. Vodički tim Planinarskog društva „Preslap“ će na izlasku iz sela Jelašnica formirati planinarsku kolonu.
Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu javiti vodiču Petru Ratkoviću, na telefon: 069/579-75-85.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde