Naslovna Društvo Otvoren nikad veći Forum naprednih tehnologija u Nišu: Biće priče o veštačkoj...

Otvoren nikad veći Forum naprednih tehnologija u Nišu: Biće priče o veštačkoj inteligenciji, autonomnim vozilima…

0
Otvoren nikad veći Forum naprednih tehnologija u Nišu:
Otvoren nikad veći Forum naprednih tehnologija u Nišu: foto: GP018

Brojni stručnjaci iz oblasti inovacionog i startap ekosistema i predstavnici velikih evropskih kompanija okupili su se u Nišu da sa našim privrednicima i mladim uzdanicama podele svoja bogata iskustva.

Tokom dva dana Foruma govoriće se o umrežavanju parkova i sličnih institucija iz ovog dela Evrope, o veštačkoj inteligenciji, autonomnim automobilima i inteligentnim transportnim sistemima, o „sport techu“, kao i o Web3 i „blockchain“ tehnologijama.

Aleksandar Milićević
Aleksandar Milićević foto: GP018

„U naredna dva dana imaćemo izuzetnu priliku da nam se predstavi oko 100 predavača iz zemlje, ali i cele Evrope. To će biti šansa za sve one koji budu došli, a njim ima 600 prijavljenih do sada, da vide sve ono što je novo u nauci i inovacijama“, poručio je Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš, koji je i zvanično otvorio ovogodišnji Forum.

U Nišu su se okupili i predstavnici velikih kompanija kao što su „Viber“, „Kontinental“, „Majkrosoft“, „Filip Moris“, ali i veliki broj domaćih, koje imaju priliku da pokažu svoje rezultate.

Milan Ranđelović
Milan Ranđelović foto: GP018

„Mnogo je više učesnika, pet ili šest puta je više prijavljenih, spisak učesnika i predavača je praktično sa čitavog kontinenta. Imamo predstavnike naučno-tehnoloških parkova iz čitavog regiona Balkana. Čitav događaj podignut je na značajno viši nivo“, rekao je direktor NTP Niš Milan Ranđelović.

Ministarka Jelena Begović je najavila da će se na Forumu Niš i Novi Sad povezati, tačnije tri fakulteta će potpisati saradnju.

Jelena Begović
Jelena Begović foto: GP018

„Ideja je da se Niš profiliše, promoviše i da postane jedan regionalni centar naprednih tehnologija. Teme su informaciona tehnologija, a dobar deo ovog Foruma biće posvećen veštačkoj inteligenciji, od autonomnih vozila pa do sporta“, navela je ministarka.

Grad Niš takođe pruža podršku Forumu naprednih tehnologija.

Vladislav Marjanović
Vladislav Marjanović foto: GP018

„Grad Niš se pre izvesnog vremena strateški postavio tako da se njegov razvoj bazira na inovacijama i znanju i potpuno je logično da podržava i organizuje ovakvu manifestaciju, koja, pored „policy makera“, akademije okuplja i ključne kompanije iz naprednih tehnologija i naravno finansijskih institucija, koje pažljivo osluškuju gde mogu finansijama da isprate razvoj naprednih tehnologija“, poručio je većnik Vladislav Marjanović.

Na Forumu učestvuju i predstavnici kompanije „Viber“.

Nikolaos Sirios
Nikolaos Sirios foto: GP018

„Kao vodeća aplikacija za razmenu poruka, ponosni smo što već duže vreme sarađujemo sa Ministarstvom nauke i inovacije i celom inovacionom zajednicom i jako smo ponosni na ono što je zajedno urađeno. Na osnovu ove saradnje smo izgradili vrlo dinamičan ekosistem, gde smo stvorili puno koristi i za privredu, ali i za sve građane i naše korisnike širom Srbije i regiona“, naveo je Nikolaos Sirios, menadžer prodaje u kompaniji „Viber“.

Boban Matić
Boban Matić foto:GP018

Tradicionalno u okviru Foruma naprednih tehnologija organizuje se Sajam zapošljavanja, i to drugi virtuelni. Od ove godine je regionalnog karaktera, jer pokriva jugoistok Srbije. Ovo je prilika da preko 500 nezaposlenih pronađu svoje mesto jednoj od 33 kompanije, poručio je direktor Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić.

Otvoren nikad veći Forum naprednih tehnologija u Nišu:
Otvoren nikad veći Forum naprednih tehnologija u Nišu foto: GP018

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde