Naslovna Društvo Emotivni Svetislav Pešić o počasnom doktoratu niškog Univerziteta: Ovakva priznanja posebno obavezuju

Emotivni Svetislav Pešić o počasnom doktoratu niškog Univerziteta: Ovakva priznanja posebno obavezuju

0
Emotivni Svetislav Pešić o počasnom doktoratu niškog Univerziteta
Emotivni Svetislav Pešić o počasnom doktoratu niškog Univerziteta foto> GP018

Proslavljeni trener i trenutni selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić izabran je počasnog doktora Univerziteta u Nišu, a povodom 59. godina postojanja i rada Univerziteta, danas je u zgradi Rektorata i svečano promovisan kao počasni doktor.

Njega je Naučno-nastavno veće Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu predložilo za počasnog doktora nauka za njegov rad, naročito u razvoju i afirmaciji sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

„Prvi put sam u ovakvoj situaciji i bilo je baš emotivno. Drago mi je što je moja supruga bila sa mnom, što je kao i uvek pored mene. Ponosan sam što sam dobio ovako veliko priznanje, i prvi iz sveta sporta, što je jedno ogromno priznanje. Kao i uvek, priznanja su za nešto što se desilo i ona obavezuju u svakom smislu i kad je u pitanju košarka i kad je u pitanju sve što je vezano za košarku“, poručio je Svetislav Pešić.

On ističe da je ovako veliko priznanje velika stvar za košarkaški svet i još veći podsticaj za ono što sledi, a to su Olimpijske igre u Parizu.

„Ako nisam bio baš do kraja motivisan, evo još jednog razloga da se ta ukupna motivacija digne na još veći nivo. Kad se izgubi utakmica, obično novinari ne ulaze u dubinu, jer žure da se jave reakciju, pa kažu da trener nije dovoljno motivisao ekipu i to je razlog što se izgubila utakmica. Skoro nikad nisam video da vidim da neko piše o tome ko motiviše trenera. I on živi od neke motivacije“, navodi novi počasni doktor niškog Univerziteta.

Pešić je zaključio da je izuzetno srećan što je košarka dobila ovakvo priznanje. Nada se da će biti još ovakvim priznanja među njegovim kolegama i prijateljima, koji rade na unapređenju košarke i srpskog sporta u celini.

U obrazloženju predloga Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja navodi se da je Svetislav Pešić jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, i svakako jedna od ličnosti koje su imale ogroman uticaj na košarkašku igru uopšte.

Pešić je jedini trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta u svim takmičenjima koje organizuje FIBA. Jedini je trener koji je osvajao Evropsko prvenstvo sa dve različite države (Nemačka i Jugoslavija). Jedini je trener koji je sa juniorskim i seniorskim nacionalnim selekcijama tri puta na zvaničnim utakmicama pobedio reprezentaciju SAD.

Proglašen je trenerom godine u Evropi za 2003. godinu, a za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne lige proglašen je 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde