Naslovna Društvo Orezivanjem vinove loze u Gornjoj Vrežini obeležen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara

Orezivanjem vinove loze u Gornjoj Vrežini obeležen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara

0
Sveti Trifun Gradska Opština Pantelej foto: GP018

U Gornjoj Vrežini vinogradari i ljubitelji vina obeležili su Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, uz tradicionalne običaje i obrede. Ova tradicija simbolizuje početak nove vinogradarske sezone uz molitve da naredna godina bude rodna.

U duhu običaja, praznik se obeležio jutarnjim orezivanjem vinograda i molitvom za rodnu godinu. Domaćin ovogodišnje manifestacije bilo je selo Gornja Vrežina gde su se zajedno sa rukovodstvom Opštine Pantelej, sveštenstvom, gostima i zvanicama, tradicionalno okupili pantelejski vinogradari i voćari.

„To je tradicija koja je od pamtiveka ovde, kako se bavimo vinovom lozom, to je naš dan, naša slava vinogradarstva i vinarstva. Mi danas idemo u crkvu na liturgiju i zarežemo vinograde. Mi koji imamo više odavno smo počeli rezidbu, ali danas se smatra početak rezidbe vinove loze. Smatramo da se danas budi vinova loza i nadamo se da ova godina bude dobra“, rekao je Ivan Petković, vinogradar.

On dodaje da je prošla godina bila loša, jer je bilo previše vlage u junu i julu, što je uništilo vinovu lozu.

Ivan Živković, domaćin slave u Gornjoj Vrežini, istakao je da se mora gajiti ljubav prema vinu i grožđu kako bi neko bio uspešan vinogradar. Njegovu ljubav prema vinogradima dele i njegova supruga i sinovi, koji svi pomažu u održavanju vinograda.

„Okupili smo se danas ovde da proslavimo ovaj dan vinogradara. Svi iz opštine Pantelej imaju svoje predstavnike ovde. Jedni drugima želimo sreću, da ova godina bude bolja“, naveo je domaćin slave Ivan Živković.

Obeležavanju slave su prisustvovali predstavnici svih 12 sela GO Pantelej. Najbolji domaćini i proizvođači dobili su priznanja ove gradske opštine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde