Naslovna Društvo OPŠTINA PANTELEJ POTPISALA SPORAZUM O SARADNJI SA NACIONALNOM SLUŽBOM ZAPOŠLJAVANJA

OPŠTINA PANTELEJ POTPISALA SPORAZUM O SARADNJI SA NACIONALNOM SLUŽBOM ZAPOŠLJAVANJA

0
Vanja Stojković Nataša Stanković foto: GP018

U okviru sprovođenja opštinskog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2022. godinu, u prostorijama Gradske opštine Pantelej potpisan je sporazum o saradnji između Gradske opštine Pantelej i niške Filijale Nacionalne službe zapošljavanja za realizaciju usvojenih podsticajnih mera kroz sufinansiranje programa samozapošljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i ustaljenog opštinskog projekta javnih radova.

Ova mera, koju Opština samostalno finansira iz svog budžeta, uz stručno-tehničku podršku NSZ oko angažovanja nezaposlenih odnosno teško zaposlivih lica, sa evidencije službe, na poslovima javnih radova, prva je u nizu koja će se realizovati od 1. aprila, kada je planiran početak radova na terenu, pretežno u domenu održavanja javnih, zelenih i međublokovskih površina kao i izletničkih prostora.

„Gradska opština Pantelej je izdvojila 3,5 miliona dinara za podsticaje i mere zapošljavanja, od toga 1,5 miliona za program javnih radova, za koji očekujemo raspisivanje konkursa u narednim danima i početak javnih radova od prvog aprila i dva miliona za samozapošljavanje, koji je sufinansirajući program u saradnji sa NSZ-om, gde NSZ dodaje još 1,5 miliona dinara za 13 grantova“, kazala je Nataša Stanković.

Ona napominje da su ove godine sredstva za samozapošljavanje veća nego prošle godine kada su grantovi iznosili 280 hiljada dinara. Sada se po grantu dobija 300 hiljada dinara.

„Mi na taj način podstičemo razvoj preduzetništva na teritoriji naše Opštine i dajemo šansu svim ljudima koji žele da se bave nekim privatnim poslom ili već nešto rade u svojim privatnim režijama da na ovaj način legalizuju svoje poslove i da konkurišu NSZ-a za ove grantove koji će biti raspisani od strane NSZ-a“, objašnjava predsednica Opštine Pantelej.

Vanja Stojković, zamenica direktora niške filijale NSZ, poručujje da je NSZ izdvojila ukupno 550 milijardi dinara.

„Ove godine je izdvojeno najviše sredstava tako da smo predvideli malo više mera i malo više nezaposlenih lica kako bi nastavili trend opadanja nezaposlenosti, a do 28. februara je bilo raspisan konkurs za podnošenje zahteva za lokalne samouprave i 10 od 12 lokalnih samouprava je podnelo zahteve“, rekla je Vanja Stojković.

Ona je dodala da NSZ sa Opštinom Pantelej već sedam godina tradicionalno sarađuje.

„Opština Pantelej podnela je zahtev za sufinansiranje od 28. februara što se tiče mere samozapošljavanja gde su podneli zahtev za 2 miliona dinara na koji ćemo mi oko 49 procenata da finansiramo, tačnije oko milion i 900 hiljada dinara“, kazala je zamenica direktora niške filijale NSZ.

Ovaj program će obuhvatiti ukupno 13 nezaposlenih lica sa evidencije NSZ, a interesovanje na teritoriji Opštine Pantelej za samozapošljavanje je i dalje veliko.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde