Naslovna Kultura Objavljen uži izbor za Nagradu „Branko Miljković” 2023

Objavljen uži izbor za Nagradu „Branko Miljković” 2023

0
Branko Miljkovic 1960. godina
Branko Miljkovic 1960. godina

Žiri za dodelu Nagrade „Branko Miljković” za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2023. godini objavio je uži izbor kandidata nakon pažljivog razmatranja prošlogodišnje produkcije. Ova ugledna nagrada, koja se dodeljuje po 53. put, okupila je respektabilne stvaraoce, a u uži izbor ušlo je šest knjiga poezije.

Žiri, u sastavu Milana Aleksića, Vladimira Arsenića i Gorana Stankovića, izabrao je dela koja su ostavila najsnažniji utisak na književnu scenu u 2023. godini. Među njima su i „Mùve” Jovane Bajagić, „Neko drugi” Nebojše Vasovića, „Fjodorov džez” Dragoslava Dedovića, „Jedini izvor svetlosti” Nine Živančević, „U kostreti” Slobodana Jovića i
„Osluškivanje losa” Petra Miloradovića. Svaka od ovih knjiga predstavlja značajan doprinos savremenoj srpskoj poeziji, a izdavači su takođe renomirane institucije i izdavačke kuće koje podržavaju književnu umetnost.

„Dobitnik Nagrade „Branko Miljković” za 2023. godinu biće objavljen do kraja maja. Nagrada obuhvata statuetu, povelju i novčani iznos, a svečano će biti uručena tokom juna u Gradskoj kući u Nišu“, podsetio je Niški kulturni centar.

Organizator nagrade je Niški kulturni centar, a nagradu dodeljuje Grad Niš uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Ova nagrada je značajna jer podstiče i afirmiše pesničko stvaralaštvo na srpskom jeziku, istovremeno održavajući sećanje na velikog pesnika Branka Miljkovića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde