Naslovna Društvo Nova genetska laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju

Nova genetska laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju

0

Na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš sutra će biti otvorena nova genetska laboratorija  koja će nositi naziv američkog šefa Crvenog krsta tokom Prvog svetskog rada Douglasa Meriwethera Dolda.  Laboratoriju će otvoriti ambasador SAD u Srbiji gospodin Anthony Godfrey.

Evropska Komanda vojske SAD donirala je aparat Real Time PCR najnovije generacije za ovu laboratoriju. Ovaj aparat koristi se za sva genetska ispitivanja i njime će se moći dijagnostikovati svi urođeni poremećaji kao na primer urođene trombofilije (sklonost ka trombozama) ali i kompletna genetska tipizacija svih karcinoma.

Na ovaj način omogućiće se preciznije i efikasnije lečenje bolesnika a ukupna vrednost donacije je oko 100 000 evra.

Laboratorija je dobila naziv po Amerikancu Douglas M. Doldu koji je tokom i svetskog rata boravio u Srbiji kao šef američke misije Crvenog Krsta.

Dold je bio student završne godine medicine na Kolumbija Univerzitetu. U najtežim trenucima raspada srpske Države i povlačenja srpske vojske 1915. godine. Dold je sprečio stradanje civila i rušenje grada Niša hrabrom intervencijom kod bugarske vojske kada je zapretio reakcijom, tada neutralne, Amerike ukoliko se zlodela počine.

Nakon toga, priključio se lečenju srpske vojske i naroda. Glavna pošast bio je pegavi tifus koji je odnosio na desetine hiljade života. Za lečenje je koristio poseban prašak za trebljenje vaši koji je stizao iz Amerike. Nakon prevelike i prekomerne izloženosti prahu, lečeći srpski narod, zbog agresivnog delovanja praha Dold je oslepeo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde