Naslovna Niš Grad Niš na putu do pametnog grada

Grad Niš na putu do pametnog grada

0

„Niš postaje grad naprednih tehnologija“ najavljeno je na nedavno završenom drugom delu Foruma naprednih tehnologija u Nišu. Šta grad Niš očekuje na tom putu i kakve su ideje za implementaciju modernih tehnoloških rešenja govorilo se na panelu posvećenom pametnim gradovima. 

Zajedno sa telekomunikacijama Grad Niš radi na sedam servisa od kojih će se grad opredeliti za četiri prioriteta. Prema najavama gradonačelnika Niša to će biti, parkiranje, zaštita životne sredine, regulisanja saobraćaja i javne rasvete.

Prvi sistemi trebalo bi da budu implementirani do kraja 2020. godine.

Pomoćnik gradonačelnika Niša Miloš Milošević najavio je da će moderne tehnologije i sistemi pomoći u radu javno komunalnih preduzeća.

„Pokušavamo da  kroz neku racionalizaciju i komunalna preduzeća,na primer, sa Medianom, koja bi mogla da uvede pametni sistem za pražnjenje kontejnera gde bi sam softver organizovao način i brzinu praženjenja sudova. Predlog je i da na nekim važnim delovima u grada imamo i internet mrežu. Prvi će besplatni internet dobiti centralni gradski trg posle rekonstrukcije, a potom još neki delovi grada“, izjavio je na otvaranju drugog dela Foruma Miloš Milošević.

Jedan od prioriteta biće i praćenje zagađenja i buke u gradu. U narednim mesecima postaviće se nekoliko stanica za praćenje zagađenja u gradu.

Mihajlo Vesović direktor Sektora za strateške analize i analitiku Privredne komore Srbije na panelu je rekao da Niš ima kadrove koji mogu ozbiljno da govore o savremenim tehnologijama i da unaprede funkcionisanje celog grada. 

Na skupu je bilo reči i povezanosti ekonomije sa naprednim tehnologijama. O tome je govorio dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.Prema njegovim rečima ekonomisti ozbiljno shvataju brzi uspon IT sektora.

„Ekonomski interes je i države i grada i svake kompanije da uvodi nove tehnologije pre svega zbog konkurentnosti“, dodao je Stojanović. „Skoro celokupnu proizvodnju preuzeće mašine, a ono što je na nama to je inventivnost“.

Pametnim gradovima je bio posvećen glavni panel, a značajan korak je urađem kada je naša delegacija posetila Kinu ove godine.

Početkom godine potpisan sporazum sa kompanijom Huavej

Vlada Srbije je krajem aprila posetila Kinu, a u sastavu srpske delegacije našao se i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Bulatović je prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije “Huavej” za projekat “Pametni gradovi”.

 

Memorandumom je predviđen razvoj strategije pametnih gradova, uz kompaniju Huavej kao strateškog partnera.

Saradnja će obuhvatati digitalnu transformaciju u javnom, finansijskom, obrazovnom i energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja.

Ova reportaža nastala je kao deo projekta "NIŠ PAMETAN GRAD-
OD IDEJE DO REALIZACIJE", koji je podržalo Ministarstvo 
kulture i informisanja u 2019. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde