Naslovna Kultura NKC izabrao „Guguto memeto“ Stefana Tićmija za najbolju knjigu za decu u...

NKC izabrao „Guguto memeto“ Stefana Tićmija za najbolju knjigu za decu u 2023. godini

0
Stefan Tićimi
Stefan Tićimi

NKC: Jednoglasnom odlukom žirija, pisac Stefan Tićmi iz Leskovca, dobitnik je nagrade Grada NišaMaleni cvet“. Njegova knjiga „Guguto memeto“ je izabrana za najbolju knjigu za decu i mlade u 2023. godini.

U izboru su bile 53 knjige iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore izdate u 2023. godini. U najuži izbor ušle su i „Bajke: drugih sedam“ autora Uroša Petrovića i „Petra je stvarno otišla”, autorke Aleksandre Jovanović.

Žiri, koji je jednoglasno doneo odluku, činili su predsednica prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu, a članovi su bili dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac.

Nagrada se ove godine dodeljuje osmi put, a dodeljuje je Grad Niš. Svečano uručenje dobitniku u Gradskoj kući biće organizovano tokom maja ili juna ove godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

O autoru:

Stefan Mitić Tićmi (1992, Leskovac) pisac je romana „Ja sam Akiko” (Laguna, 2018) i „Kaput od mahovine” (Laguna, 2020), koji su uvršteni među 200 najboljih dečjih knjiga na svetu po izboru časopisa „White Ravens”, koji izdaje Minhenska biblioteka.

Za roman „Ja sam Akiko” dobio je nagradu „Politikinog zabavnika” i plaketu „Dečja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu „Trg od knjige” u Herceg Novom.

Po motivima ove knjige u izradi je animirani film, a igraju se dve predstave, duodrama u Skoplju – u režiji Roberta Ristova i monodrama u Beogradu – u režiji Milje Mazarak.

Prema rukopisu „Guguto memeto“ snimljen je istoimeni film reditelja Branislava Stošića Ježe. Dobitnik je „Zmajevog pesničkog štapa” za 2023. godinu. Živi i radi u Beogradu.